Veien til NM:

Bølgekraft fra Current UB gikk til topps i NM

Ungdomsbedrift fra Thora Storm vant NM-prisen for beste ungdomsbedrift 2020.

BØLGEKRAFT: Current UB vant både beste ungdomsbedrift og innovasjonsprisen 2020 i NM for ungdomsbedrifter. De som er ansatt i bedriften er: Isak Dammen, Morten Rein, Astrid Berg Larsen, Hanna Bjørnstad Hellem og Kajsa Bergstrøm.  Foto: Privat

Nyheter

TRONDHEIM: Ti ungdomsbedrifter fra Trøndelag har denne uka kjempet for sine ideer i NM for ungdomsbedrifter. En av dem er Current UB. Tirsdag vant de Innovasjonsprisen for sin forretningsidé om å lage et bølgekraftverk som skal plasseres inntil bergsider. Fredag ble det storeslem med den aller største utmerkelsen: Beste ungdomsbedrift 2020.

– Vi er så utrolig takknemlige og stolte over å være kåret til Norges beste ungdomsbedrift 2020. Det har vært en utrolig opplevelse, og vi gleder oss masse til veien videre med bedriften. Vi hadde selvfølgelig ikke klart det uten våre samarbeidspartnere i BLJ engineering, Fosenkraft, NTE, Smart Profil, EGGS Design, marin teknisk institutt på NTNU og ikke minst vår fantastiske lærer Knut Skatvedt Langsjøen, jubler bedriften etter at seieren ble kjent digitalt.


Ungdommer fra Verdal til topps med bedrift

200 elever har gjennomført digitalt fylkesmesterskap for ungdomsbedrifter i Trøndelag. H2O fra Verdal vant i nord.


Alternativ energikilde

Produktet skal senke kostnadene ved produksjon og vedlikehold, og dermed gjøre bølgekraft til en attraktiv energikilde.

– Vi har valgt å se nærmere på bølgekraft fordi det er en global ressurs som ikke blir utnyttet til sitt fulle potensiale. Energi er grunnleggende, og slik verden utvikler seg i dag, er det klart at fremtidens energikilder må være fornybare, forteller daglig leder Hanna Bjørnstad Hellem på vegne av ungdomsbedriften.

Stort potensiale

Bølgekraft er i dag en global ressurs som ikke blir utnyttet til sitt fulle potensiale. I følge det internasjonale energibyrået IEA er det globale potensialet for bølgekraft mellom 8.000 og 80.000 TWh/år. Dette er nok til å dekke verdens nåværende forbruk av elektrisk energi 4-5 ganger, melder ungdomsbedriften.

Hellem opplyser om at andre fornybare energikilder ofte skaper diskusjon, fordi de setter et negativt preg på landskapet, hindrer bebyggelse eller skader dyrelivet.

– Dagens bølgekraft-løsninger har ennå ikke klart å utnytte denne ressursen, og derfor har vi dannet ungdomsbedriften Current UB. Vi har i samarbeid med marinteknisk institutt på NTNU laget skisser til produktet, og BLJ engineering har laget prototypen vår, som beviser at konseptet fungerer.

Energi til hytta?

Current UB skal utvikle et bølgekraftverk som boltes fast i bergsider. Dette fører til at det får en naturlig sterk struktur, få bevegelige deler og er optimalt plassert for reparasjon.

– I fremtiden ønsker vi å få løsningen ut i markedet, og dermed gjøre bølgekraft til en attraktiv energikilde, sier Hellem.

Innovasjonsprisen

Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge presenterte innovasjonsprisen, og hadde et tydelig ønske til de unge entreprenørene: «Dere som er unge nå lever i en tid hvor det å skape noe nytt og etablere bedrift er viktigere enn noensinne. Jeg håper at vi ser mange av dere igjen senere når dere etablerer eller viderefører ungdomsbedriftene inn i en ny fase.»

Juryen roste Current UB for å lager småskala bølgekraftverk som for eksempel kan brukes på hytter. «Produktet senker kostnadene ved produksjon og vedlikehold og gjør bølgekraft konkurransedyktig i markedet. Her snakker vi innovasjon med potensiale med bærekraft i sentrum. Produktet bidrar til det grønne skiftet, og juryen ser et stort internasjonalt potensiale for Current UB.»

CleanAir UB fra Kristen vgs i Trøndelag kom på 2 plass. Her kan du lese mer om dem:


Veien til NM:

Clean Air UB vil ha renere luft for alle

Clean Air UB skal gjøre lufta vi puster i renere. For ideen DustBuster vant de bærekraftprisen for 2020.


Current UB har sitt utspring fra Thora Storm videregående skole. Elevene går på studiespesialisering realfag.


Veien til NM:

Asey UB får fart på integreringen med digital veileder

Språkproblemer hemmer rask integrering av innvandrere og flyktninger. Det skal Asey UB gjøre noe med.

Veien til NM:

Safe and Sound UB vil forhindre drukningsulykker

Bedriften ønsker å masseprodusere armbånd som kan redde folk fra drukningsulykker.

Veien til NM:

Storken Media UB med nytt syn på film og foto

Storken Media UB mener fylket trenger yngre folk bak kameraet.

Veien til NM:

HumbleBee UB har laget Nordisk biehotell

Ti ungdomsbedrifter fra Trøndelag kjemper denne uka i NM for ungdomsbedrifter. En av dem er HumbleBee UB.

Veien til NM:

Lær Lett UB vil inkludere innvandrere med bildekort

Ti ungdomsbedrifter fra Trøndelag kjemper denne uka i NM for ungdomsbedrifter. En av dem er Lær Lett UB.


Disse ungdomsbedriftene skal representere Trøndelag i NM:

 • Current UB - Thora Storm (beste UB sør, andreplass innovasjonspris, tredjeplass i HR/team og tredjeplass i Proneoprisen for beste samarbeid med næringslivet)
 • H2O UB - Verdal VGS (beste UB nord)
 • Humblebee UB - Thora Storm (førsteplass beste forretningsplan, beste kundeopplevelse på nett, BI-prisen for beste salgs- og servicebedrift, beste markedsføring og andreplass sosiale entreprenør)
 • Safe and Sound UB - KVT (førsteplass innovasjonsprisen, tredjeplass beste UB sør, tredjeplass beste markedsføring)
 • Storken Media UB - Levanger VGS (andreplass beste UB Nord og andreplass i Proneoprisen beste samarbeid med næringslivet)
 • Lær Lett UB - KVT (førsteplass Tindveds pris for beste kulturbedrift, førstepris beste sosiale entreprenør og andreplass beste UB Sør, andreplass BI-prisen for beste salgs- og servicebedrift)
 • Asey UB - Thora Storm (Førsteplass beste yrkesfaglige bedrift, andreplass Tindveds pris for beste kulturbedrift, tredjeplass beste kundeopplevelse på nett, tredjeplass BI-prisen for beste salgs- og servicebedrift, tredjeplass Størst verdiskapingspotensial)
 • Easy Active UB - Verdal VGS (Andreplass beste yrkesfaglige bedrift, tredjeplass Proneo-prisen for beste samarbeid med næringslivet)
 • SalmoTech UB - Thora Storm (Førsteplass i beste landbruks- og fiskeribaserte produkt og førsteplass i Proneoprisen beste samarbeid med næringslivet og førsteplassen i størst verdiskapningspotensiale. Andreplass Spleiselagets regnskapspris).
 • Clean Air UB - KVT (Førsteplass beste HR-bedrift/team, førsteplass i spleiselagets regnskapspris og førsteplassen i Storebrands bærekraftspris. Andreplass i Beste kundeopplevelse på nett, andreplass i Størst Verdiskapingspotensial. Tredjeplass i Innovasjonsprisen).

Fakta om NM

 • Digitalt NM for ungdomsbedrifter 2020 avholdes den første uken i mai.
 • Ungt Entreprenørskap står bak kåringen.
 • På NM for Ungdomsbedrifter møtes de beste ungdomsbedriftene fra hele landet for å vise frem sine forretningsidéer, produkter og tjenester til jurymedlemmer fra nærings- og arbeidsliv.