Veien til NM:

HumbleBee UB har laget Nordisk biehotell

Ti ungdomsbedrifter fra Trøndelag kjemper denne uka i NM for ungdomsbedrifter. En av dem er HumbleBee UB.

BRENNER FOR BIENE: HumbleBee UB fra Thora Storm videregående skole ønsker flere biehotell rundt omkring. Fra venstre: Oscar Zahl, Emrik Moe, Mikael Gaudet, Daniel Marchand, Gard Eide og fremst Johannes Urie.  Foto: Privat

Nyheter

TRONDHEIM: Nedgangen i biebestantanden regnes av flere kilder som et av de største problemene mennesket står overfor.

Hvis bestanden fortsetter å synke så vil det bli sult og hungersnød i mange av områdene som allerede sliter mest. Forsvinner biene helt så vil det bli en global hungersnød. Dette vil HumbleBee UB gjøre noe med.


Ungdommer fra Verdal til topps med bedrift

200 elever har gjennomført digitalt fylkesmesterskap for ungdomsbedrifter i Trøndelag. H2O fra Verdal vant i nord.


Samarbeider med bieekspert

Ungdomsbedriften fra Trondheim samarbeider med Norges ledende ekspert på humler, Frode Ødegaard.

– Vi samarbeider hovedsakelig med ham gjennom møter. Han gir oss svar på alle slags spørsmål relatert til bier, og det er selvfølgelig viktig å ha noen med hans erfaring og etos som støtter produktet vårt. Sammen har vi skapt den perfekte boplassen for nordiske bier, sier daglig leder Gard Eide i HumbleBee UB.

I dag pollinerer biene 80 prosent av plantene på jorda og står for en tredjedel av maten mennesker spiser. I noen områder av verden har biebestanden sunket med så mye som 90 prosent på grunn av kaldere klima, større bruk av sprøytemidler, lite mat og minimalt med boplasser. Eide forteller at de i HumbleBee så på nedgangen i biebestanden som en utfordring.

– Vi så effekten av nedgangen på menneskelig liv og tenkte at vi måtte gjøre noe for å stanse dette, forteller Eide på vegne av ungdomsbedriften.

I samarbeid med arkitekter og designere skaper de biehotell med god design, flere prototyper er under utvikling. I fremtiden håper de å utvide salget av produktet til resten av Norden.

– Vi tenker å fortsette bedriften i minst et år til. Om vi fortsatt har motivasjonen og driven etter det, så kan det hende vi fortsetter bedriften utenfor skolen også. I tillegg ønsker vi å lansere nye og spennende produkter for å stanse biedøden.

Bedriften består av seks gutter som går på Thora Storm i Trondheim.


Disse ungdomsbedriftene skal representere Trøndelag i NM:

 • Current UB - Thora Storm (beste UB sør, andreplass innovasjonspris, tredjeplass i HR/team og tredjeplass i Proneoprisen for beste samarbeid med næringslivet)
 • H2O UB - Verdal VGS (beste UB nord)
 • Humblebee UB - Thora Storm (førsteplass beste forretningsplan, beste kundeopplevelse på nett, BI-prisen for beste salgs- og servicebedrift, beste markedsføring og andreplass sosiale entreprenør)
 • Safe and Sound UB - KVT (førsteplass innovasjonsprisen, tredjeplass beste UB sør, tredjeplass beste markedsføring)
 • Storken Media UB - Levanger VGS (andreplass beste UB Nord og andreplass i Proneoprisen beste samarbeid med næringslivet)
 • Lær Lett UB - KVT (førsteplass Tindveds pris for beste kulturbedrift, førstepris beste sosiale entreprenør og andreplass beste UB Sør, andreplass BI-prisen for beste salgs- og servicebedrift)
 • Asey UB - Thora Storm (Førsteplass beste yrkesfaglige bedrift, andreplass Tindveds pris for beste kulturbedrift, tredjeplass beste kundeopplevelse på nett, tredjeplass BI-prisen for beste salgs- og servicebedrift, tredjeplass Størst verdiskapingspotensial)
 • Easy Active UB - Verdal VGS (Andreplass beste yrkesfaglige bedrift, tredjeplass Proneo-prisen for beste samarbeid med næringslivet)
 • SalmoTech UB - Thora Storm (Førsteplass i beste landbruks- og fiskeribaserte produkt og førsteplass i Proneoprisen beste samarbeid med næringslivet og førsteplassen i størst verdiskapningspotensiale. Andreplass Spleiselagets regnskapspris).
 • Clean Air UB - KVT (Førsteplass beste HR-bedrift/team, førsteplass i spleiselagets regnskapspris og førsteplassen i Storebrands bærekraftspris. Andreplass i Beste kundeopplevelse på nett, andreplass i Størst Verdiskapingspotensial. Tredjeplass i Innovasjonsprisen).

Fakta om NM

 • Digitalt NM for ungdomsbedrifter 2020 avholdes den første uken i mai.
 • Ungt Entreprenørskap står bak kåringen.
 • På NM for Ungdomsbedrifter møtes de beste ungdomsbedriftene fra hele landet for å vise frem sine forretningsidéer, produkter og tjenester til jurymedlemmer fra nærings- og arbeidsliv.