2000 prosent økning i nettsalg av lokalbrent kaffe

Langøra kaffebrenneri sitt nettsalg har økt 2000 prosent i koronatiden.

KAFFEBRENNER: Kristian Helgesen og Renate Aune fra Langøra Kaffebrenneri i Stjørdal.  Foto: Svein Helge Falstad

Nyheter

STJØRDAL: – Det er tydelig at i koronaens tid har folk fokus på god kaffe, sier Kristian Helgesen ved Langøra Kaffebrenneri.

Han kan glede seg over at nettsalget deres har gått i taket. Kaffebrenneriet i Stjørdal måtte tilbakekalle permitteringene og jobbe for fullt.

– Nettsalg av ferskbrent kaffe har gått opp over 2000 prosent under koronakrisen. Våre hovedkunder stengte over natta og vi permitterte da våre to ansatte når inntektsgrunnlaget falt bort. Plutselig merket vi en stor økning i bestillinger fra nettbutikken vår, som fortsatt holdt åpen. Uker med hjemmekontor og hjemmeundervisning har tydelig skapt et behov for ekstra god kaffe for å komme seg gjennom dagen, sier Helgesen.

KAFFEGRÜNDER: Kristian Helgesen sluttet som fotograf i VG for å satse på kaffe gjennom Langøra kaffebrenneri i Stjørdal.   Foto: Privat

Nettbutikken økte stort

Langøra Kaffebrenneri i Stjørdal mistet så godt som samtlige bestillinger over natta, da regjeringens tiltak trådte i kraft i mars. Deres hovedkunder er kaffebarer, restauranter, hoteller og spesialforretninger over hele landet.

– De siste årene har nettbutikken utgjort en ganske lav del av totalomsetningen vår, men nå skjøt den plutselig i været. Nordmenn er et kaffedrikkende folk, og dette var kanskje et tegn på hvor viktig kaffe er i hverdagen, eller at man gjerne unner seg litt hverdagsluksus i slike tider, mener Helgesen.

Han forteller at det var enkeltstående bestillinger rundt omkring i landet som økte, men at de spesielt merket økt etterspørsel fra Oslo.

HER STARTET DET: Langøra kaffebrenneri brente lenge sin kaffe i dette røde stabburet på Hjelseng gård i Stjørdal. Nå har de fått nytt brenneri i et annet bygg på gården.  Foto: Langøra kaffebrenneri

Total omsetning ned

Selv om omsetningen for Langøra totalt sett har gått ned på grunn av stengte utsalg- og serveringssteder, var dette en liten gladmelding oppe i de hele, synes kaffebrenneriet.

– Det var en snedig tendens. Totalt er vi nok ned cirka 20 prosent fra samme tid i fjor, men det hadde sett verre ut uten nettboosten som kom. Vi er ikke helt der vi var ennå heller, mange restauranter og hoteller holder fortsatt stengt. Jeg tipper det vil ta en god stund før vi er oppe på normalen igjen, sier Helgesen.

Økningen på over 2000 prosent i nettsalg av ferskbrent kaffe er sammenlignet med samme periode i fjor.

God kaffemåned

Trøndelag har flere enkeltstående kaffebrennerier. Ett av dem er Jacobsen og Svart i Trondheim. Der har nettsalget også økt i koronatiden. De kan vise til en oppgang på 400 prosent fra april i fjor til april i år.

– Vi har tre avdelinger. Kaffebrenneriet er kjernevirksomheten, og der mista vi 80 prosent av inntektsgrunnlaget. Vi fikk inn en ordre på ett tonn i mars. Den redda oss da vi ikke fikk noen krisehjelp, sier Tony Jacobsen til Nidaros.no.

Også Øver-Bakken kaffebrenneri på Sandvollan opplevde stor økning i samme periode. De kan vise til 1250 prosent i økning i antall ordre, samt 3500 prosent økning i omsetning om man ser april 2019 opp mot april 2020.

– Vi ble selv overrasket når vi så tallene og dette er jo veldig motiverende for oss. Til tross for at korona har vært utfordrende, så har det også ført med seg noe positivt. Både for oss produsenter og for forbrukerne har perioden stimulert til økt fokus på det digitale. Vi er utrolig takknemlige for alle som støtter sånne småskalaprodusenter som oss. Nå er vi veldig motivert til å utvikle oss videre, blant annet med fokus på nettsalg, sier Einun Skorem fra Øver-Bakken kaffebrenneri.

NM og kaffefestival utsatt

Kaffebrenneriet i Stjørdal var kvalifisert som et av de seks beste brenneriene i landet som skulle delta i NM i kaffebrenning i Oslo i midten av april. Dette arrangementet er innstilt inntil videre.

– Vi hadde også planlagt å arrangere Trøndelag Kaffefestival 12.-14. juni, men denne er nå utsatt på ubestemt tid inntil det kommer nye retningslinjer, sier Kristian Helgesen fra Langøra kaffebrenneri. Han og Renate Aune er tilbake i full drift igjen på brenneriet på Hjelseng Gård og tror resten av 2020 går greit. Blant annet har bestillingene til utlandet tatt seg opp de siste årene. I sommer har de blant annet klimakaffe å tilby, med bønner som har krysset Atlanteren via seilbåten Avontuur fra Tyskland.

Langøra kaffebrenneri AS

RESULTATREGNSKAP201820172016
Sum driftsinntekter2 751 0003 033 0002 901 000
Driftsresultat-429 000-136 000-13 000
Resultat før skatt-516 000-149 000-9 000
Årsresultat-516 000-136 000-8 000

Kilde: regnskapstall.no