Alt startet bak en frisørsalong på Buran. Nå er Tony tilbake i kaffebaren

På seks kvadratmeter bak en frisørsalong på Buran brente Tony Jacobsen sine første poser kaffe. Nå håper han at drømmen Jacobsen og Svart overlever korona.

Nå er Tony Jacobsen selv tilbake i kaffebaren ved Bakke Bru.  Foto: Privat

Nyheter

TRONDHEIM: Tony Jacobsen skulle egentlig starte drømmebandet i Oslo. I 2007 trengte han jobb, og fikk seg arbeid på en verdensberømt kaffebar. Han skjønte ikke helt greia med kaffe ennå da, sier han.

– Vi hadde japanske kaffeturister innom, og plutselig var vi sånne hotshots som ble skrevet om i store magasiner, forteller Jacobsen.

– Jeg var ikke helt innforstått med kaffe enda. Jeg så på det som en fin anledning til å selge mixtapes til homofile partyfiksere, som en sånn fin bigeskjeft.

Kjøpte kaffebrenner på Finn

Etter hvert ble Jacobsen nødt til å flytte tilbake til Trondheim. Han fikk jobb på Dromedar kaffebar.

– Men ingen tok kaffen litt videre fra det igjen. Jeg tenkte jo veldig mye på hva jeg skulle gjøre, og så fikk jeg lyst til å starte et kaffebrenneri. Om andre folk får det til, så kunne da jeg også det, sier han.

Fra 2010 til 2013 jobbet Jacobsen som frilansbarista. I 2012 kom han over en kaffebrenner på Finn.no. Løsningen ble et seks kvadratmeter stort rom bak en frisørsalong på Buran.

– Jeg hacka hele airconditionen og installerte nye vifter. De seks kvadratmeterne ble forvandla til en kaffelab, forteller han.

Så begynte andre å få nyss i at han lagde kaffe. Andre bedrifter kom inn med større bestillinger for å støtte opp.

– Kundene på den tida fikk være en del av en helt fantastisk reise. Jeg lærte mye av dem, og de lærte av meg. Det var det som var den spede starten.

Drømmen var likevel å få til en kaffebar, slik at folk kunne kjenne på den følelsen til og fra jobb hver eneste dag. I 2014 flyttet brenneriet ut fra de seks kvadratmeterne på Buran og over til Nardo. Da økte kapasiteten fra 200 kilo i året til 50 tonn i året.

– Når jeg så muligheten til å åpne kaffebar ved Bakke Bru gjorde vi det. Der har vi vært siden 2015, sier Jacobsen.

– Vi hadde en veldig kul start, og vi har hatt ganske kjente gjester. Statsministerens kontor har faste turer innom, crewet til Springsteen var innom her på morgenkaffe og flere musikere har vært her. Vi har hatt mange prominente gjester, men det er de som kommer dag til dag og gjør dagen vår bedre som er de viktigste.

Brenneriet er Jacobsen og Svarts sterkeste bein, forteller Tony

Brenneriet er Jacobsen og Svarts sterkeste bein, forteller Tony Foto: Jarle Hagen

Får ingen krisehjelp

Jacobsen og Svart starta med de første koronatiltakene allerede 3. mars. Da ble de mer nøye på håndvask og strengere rutiner, og forsøkte å forebygge.

– 11. mars starta vi dagen med full oversikt, gode rutiner og en følelse av at nå er vi foran skjema. Så kom 12. mars, forteller Jacobsen.

– I løpet av den dagen der mista vi den ene kontrakten etter den andre, det ramla inn avbestillinger og hotellene stengte ned. Dagen etter permitterte vi hele gjengen. Det var en tung dag.

Fem dager senere var han likevel i gang igjen, og sto klar til å ta over kaffebaren selv. Siden da har Jacobsen selv stått for både kaffebrenningen og kaffebaren. Og noen steder har det gått oppover. Nettsalget har økt med 400 prosent fra april i fjor til april i år.

– Vi har tre avdelinger. Kaffebrenneriet er kjernevirksomheten, og der mista vi 80 prosent av inntektsgrunnlaget. Vi fikk inn en ordre på ett tonn i mars. Den redda oss da vi ikke fikk noen krisehjelp, sier Jacobsen.

Grunnlaget for å få kontantstøtte fra regjeringen er inntekten i mars i fjor sammenlignet med inntekten i mars i år. I september åpnet Jacobsen og Svart sitt «Powerhouse» på Brattøra. De utgiftene regnes dermed ikke med.

– Vi opplever det som litt hardt og brutalt. Vi taper ganske mye på det enda, men vi er optimister. Det er godt besøk i kaffebaren, og vi har aldri solgt så mye kaffebønner der som vi gjør nå. Det er en liten gladsak, oppi alt det triste.

Tærer på familien

Jacobsen roser kundene for å stille opp, og for å ha respekt for hverandre. Han beskriver det som helt fantastisk å være tilbake på gulvet i kaffebaren. Til nå har han holdt seg optimistisk, men han innrømmer likevel at det blir tyngre.

– Det var mye håp i starten, og jeg var kanskje den største optimisten av alle. Sånn som det er nå har jeg blitt mer og mer ramma av alvoret. Man jobber 22 timer i døgnet for at det her skal gå, sier han.

– Det er begrenset hvor mye man klarer, og det tærer på familien min. Penger kan jeg alltids få tilbake, men jeg får aldri igjen denne tida med familien min. Det er det tyngste.

Rett før krisen inntraff justerte Jacobsen og Svart budsjettene sine. De solgte unna utstyr, og halverte gjelda si. Det kan redde dem nå.

– En ting er å stå midt oppi det nå, men jeg er livredd for effekten etterpå. Hvor lang tid det kommer til å ta, og hvor lenge det er før vi er tilbake til normalt er uvisst, men det kommer til å bli tøft.

Nå er likevel noen av de ansatte tilbake på jobb. Håpet er at alle skal kunne komme tilbake, men hvordan og om det går er umulig å si.

– En ting er at det mykes opp litt nå, men vi har mista 80 prosent av inntekta vår. Den sterkeste foten vår er kaffebrenneriet, og det blør. Det er ikke mulig å gå helt tilbake før det stabiliserer seg. Om vi klarer det, det er et godt spørsmål.

Jacobsen & Svart AS

RESULTATREGNSKAP201820172016
Sum driftsinntekter258 00057 000118 000
Driftsresultat168 000-52 000-146 000
Resultat før skatt166 000-59 000-150 000
Årsresultat131 000-41 000-108 000

Kilde: regnskapstall.no