Kraftig fall i nyboligsalget: – Det er nesten stopp, melder FuglesangDahl

Alle pilene peker nedover for boligprodusentene, melder Boligprodusentenes Forening. FuglesangDahl opplever stillstans.

STILLSTANS: FuglesangDahl Bolig opplever mindre interesse for nybygg etter at koronaen kom. På bildet daglig leder Erling Fuglesang (t.v.) i morselskapet og daglig leder i FuglesangDahl Bolig AS, Lars Arve Nervik.  Foto: Jon Åge Fiskum (arkiv)

Nyheter

Salget av nye boliger ble nesten halvert i april, sammenlignet med samme måned i fjor. Så langt i år er nyboligsalget ned med nesten en tredel.


Resultatsvekkelse for Moelven i første kvartal

Koronaviruset har ennå ikke påvirket drifta i Moelven, som tjente 70 millioner kroner i første kvartal. Pandemien skaper derimot et uklart framtidsbilde for industrikonsernet.


Alle pilene peker nedover for boligprodusentene. Nå advarer administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening mot dramatiske konsekvenser hvis utviklingen fortsetter og ingenting gjøres.

– Det kan bli ganske svart for næringen, sa han i forbindelse med fremleggelsen av apriltallene onsdag.


Frykter bråstans i bygg- og anleggbransjen

Varsellampene blinker nå rødt for Norges største fastlandsnæring bygg- og anlegg - som sysselsetter en fjerdedel av privat sektor.


Nesten stopp på nybygg

I Trøndelag viser tallene at salget av nye boliger hittil i år endte 25 prosent under samme periode i fjor, mens salget i april er svært dårlig og ligger 65 prosent under salget i april 2019.

For FuglesangDahl er utviklingen merkbar.

– På nybygg så er det nesten stopp. Det er lite henvendelser og lite folk på visning, sier Lars Arve Nervik som er prosjektleder for Drømmebolig i FuglesangDahl Bolig.

Samtidig er igangsettingen av boliger hittil i år 25 prosent ned tilsvarende periode i 2019, mens igangsettingen for april 2020 hadde en oppgang på 21 prosent i forhold til april 2019.

Vurderer utleie

Han forteller om roligere dager og at det snakkes en del om hva man kan gjøre for å få ferdigstilte prosjekter mer attraktive.

– Vi har vurdert utleie på noe av det som har ligget lengst i markedet uten salg. Vi har også sett på leie før eie-løsninger. Å tenke annerledes er noe vi har fokus på, sier Nervik.

Han forteller at de ikke har så mange nybygg på markedet på Innherred for øyeblikket, men at det er et par boliger som står klare, men som ikke blir solgt. Blant annet har FuglesangDahl tre nye boliger på Leinsmoen i Verdal.

– Ett hus er ferdig og har stått en stund. Det samme har en bolig på Steinkjer som er ferdigstilt i Otto Sverdrups veg. I tillegg har vi tre boliger i Tranaskogen, men de er ikke påstartet. Trevaren boligpark på Vellamelen er tatt av markedet fordi vi tenker å gjøre om prosjektet litt når det gjelder mer variasjon i størrelsen på leilighetene. Vi har noen prosjekter under regulering, som vil komme ut i markedet etter hvert også.

– Mye å velge i

FuglesangDahl Eiendom har i tillegg noen leiligheter ledig på Straumen terrasse som ligger ute for salg, de er nettopp ferdigstilt.

– Det legges ut mindre nytt, men samtidig ser vi at på de gode prosjektene er det salg og kunder. Det er mye å velge i, spesielt på Innherred, og kundene bruker lenger tid her, sier Nervik.

Fritidsboliger i Trøndelag har hittil i år har hatt en økning i salget på 17 prosent i forhold til samme periode i fjor. Samtidig er igangsettingen hittil i år ned 3 prosent i forhold tilsvarende periode i 2019, melder Boligprodusentenes Forening i pressemeldingen.

Nasjonale tall:

  • Boligtallene for april viser en salgsnedgang på 45 prosent sammenliknet med april 2019.
  • Samlet boligsalg så langt i 2020 er ned 29 prosent sammenliknet med året før.
  • Igangsettingen i april er ned 32 prosent sammenliknet med april i 2019, mens samlet igangsetting så langt i 2020 er ned 11 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.