Lokalmatprodusenter ser fram mot lysere tider med etablering av Reko-ring

– Spesielt i disse tider har det vært vanskelig for oss å få solgt produktene våre, sier Meike Laan, som er en av produsentene i den nye kontaktplattformen mellom forbrukere og lokale matprodusenter i Nærøysund.

SLÅTT SEG SAMMEN: Her er Meike Laan i full gang med å gjøre klar smaksprøver av yoghurt på Litlvea gård. Nå har flere lokalmatprodusenter i Nærøysund slått seg sammen og etablert en Reko-ring.   Foto: Lena Erikke Hatland

Nyheter

NÆRØYSUND: Målsetningen med Reko-ringen, som står for rettferdig konsum, er å gi småskalaprodusenter muligheten til å selge matvarer fra egen produksjon direkte til kundene uten mellomledd.

– Vi er flere som har samlet oss, så vi er bare en av produsentene som synes dette er en god ide, sier Meike Laan, som driver gårdsysteri på Litlvea gård mellom Rørvik og Kolvereid.


Salmosea med rekordutlysning:

– Folk ser ei næring i vekst, og at det er muligheter i Nærøysund

Salmosea trenger mange nye hender for å ta unna økt etterspørsel etter slaktetjenester. Nå utlyser selskapet 18 nye operatørstillinger – i første omgang.


90 prosent av inntektene borte

Hun påpeker at det spesielt nå er viktig for dem med en alternativ omsetningskanal.

– I disse tider har det vært veldig vanskelig for oss å få solgt produktene våre. Flere av oss har det tøft, for det er ikke noe marked nå, sier hun, og legger til at de fleste av lokalmatprodusentene er avhengige av arrangementer for å få solgt produktene sine.

– 90 prosent av inntektene våre er borte, for vi har vært veldig avhengige av salg på forskjellige marked. Men vi har også gårdsutsalg, og heldigvis har det begynt å komme litt folk til butikken igjen.

HAR VÆRT VANSKELIG: Det har vært vanskelig å få solgt varene sine for flere av de lokale matprodusentene, derfor er de nå glade for å få en omsetningskanal.   Foto: Lena Erikke Hatland

I gårdsysteriet på Litlvea gård lages det ost, rømme og smør, og til oppstarten skal de også begynne med pasteurisert melk.

– Men vi er mange produsenter, med varierte varer som er med. Vi selger alt fra kjøtt- og fiskeprodukter til saft, syltetøy, egg og honning, sier Laan.

Derfor tror hun det kommer til å være stor interesse for plattformen, som rent praktisk går ut på forhåndsbestillinger gjennom Facebook og utleveringer annenhver uke.

– Jeg tror dette kommer til å bli bra. For oss er det bra at det er forhåndsbeststilling, så vi ikke trenger å stå og selge hele dagen. For kundene er det fint at de kan handle flere produkter på samme tid og sted.

– Blir det bra vil det hjelpe mange

Den første Reko-ringen i Norge ble etablert i november 2017, og hittil er det etablert omtrent 100 ringer i landet. Den første ble til i Ålesund, mens Reko-ringen i Trondheim faktisk er verdens største.

I Namdalen blir Nærøysund den eneste.

– Reko er egentlig en del av vår digitale delingsøkonomi, der mange fordyrende ledd er tatt bort. Forhåndsbestilling av mat bidrar blant annet til å redusere matsvinn, noe som er en av de store utfordringene ikke bare i Norge, men i verden, sier prosjektleder for Reko, Siv-Elin Krutvik i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Hun påpeker at det er krav om at maten som selges skal være småskalaproduksjon, og at videresalg av matvarer andre produsenter har stått for ikke er tillatt.

– Produsentene må også være registrert hos Mattilsynet, for matsikkerhet er selvfølgelig i høysetet, sier hun.

Nå er gruppa Reko-ringen i Nærøysund etablert på Facebook, og de håper å få mange medlemmer.

– Vi skal straks ha oppstartsmøte, før vi er i gang på ordentlig, smiler Laan, som ser litt lysere på framtida nå.

– Om dette blir bra vil det hjelpe oss og mange flere i området – samt at det gjør det enklere for kundene.


Sau, geit, kje og høne: Kjøttet som forsvant

– For ikke lenge siden forsøkte kjedene og industrien å lansere produkter basert på hønsekjøtt, men det rapporteres om at forbrukere heller velger kylling, sier leder av Norsk Bondelag, Lars Petter Bartnes.