Bøndene venter på varmere vær – våronna kraftig forsinket

Leder i Trøndelag bondelag, Kari Åker, sier mange har fortsatt fraulagrene fulle, og har behov for å slippe dyrene ut på beite – men været tillater det ikke.

FORSINKET: Sånn ser det ikke ut så mange plasser i Trøndelag. Mange av bøndene er kraftig forsinket med årets våronn. I midten av mai når mange skulle ha sådd kornet sitt, sitter de istedet og ser på at det snør.  Foto: Svein Helge Falstad

Nyheter

– Det er nok mange bønder som sitter og trommer i bordet nå. Her er fraulagrene fulle, og folk har behov for å begynne å slippe dyrene ut på beite. Spesielt de som har ferdiglamma sau, sier bondelagsleder Kari Åker.

De fleste kan nok sette plogen i jorda, men Åker sier det ikke er til så veldig stor nytte hvis man ikke kan så enda.

– Jeg var en tur i Steinkjer på fredag. Jeg så på veien at noen hadde sådd, men det er ingenting i forhold til slik det pleier å være rundt 17 mai, sier hun.

Selv om våren er kraftig forsinket, er det ingen krise.

Trenger godværsperiode

– Bekymringene begynner å melde seg, og verst er det nok for dem med ferdiglamma sau. Problemet er at vi trenger ikke bare en dag eller to med finvær, men helst en liten uke, sier hun.


På fem år er det solgt gårder for 1,6 milliarder kroner i Trøndelag

De siste fem årene er det omsatt 615 landbrukseiendommer i Trøndelag for nærmere 1,6 milliarder kroner. Analytiker mener det kan forklares med positivt fokus på matproduksjon.


Hun sier at mange bønder har prøvd ut nye sorter etter at vekstsesongen har blitt utvidet de siste 30 årene. Det kan imidlertid by på en stor risiko.

– For mange som handler det om å tørre å satse på noe som kan være innbringende, eller å kanskje kjøre mer safe med noe det til og med er overproduksjon av. Værmessig skulle vi hatt noen gode stabile år, så folk fikk bygd opp litt mer egenkapital, sier hun.

Kan bli ny «rekord»

Hun sier at hun knapt kan huske en så sur og kald mai. Om kaldværet fortsetter, kan det også gå mot ny «rekord» for Asbjørn Helland ved By gård i Steinkjer.

– Det seneste jeg har opplevd å være ferdig med våronna, var i 1976. Da sådde vi først 19 mai. Det er for tidlig å si om vi blir før eller etter det i år. Mye kan skje på seks dager, sier Helland.

Han understreker at i 2015 var våronna så sein i Trøndelag, at mange opplevde å ikke kunne så før nærmere Sankthans.

– Før vi begynte å snakke om klimaendringer, var målet alltid å være ferdig til 17 mai. I senere år har det forandret seg betydelig. Ved forskningsstasjonen på Kvithamar mente de at vekstsesongen hadde forlenget seg med 1 dag per år, de siste 30 årene, sier Helland.

De har kjørt ut frau og pløyd, men venter foreløpig med å så. Helland sier det ikke er noen krise, men at de er godt på etterskudd.

– Det er fortsatt mye igjen av vekstsesongen. Det er lenge til 14. oktober, sier han.

– Aldri vært så seint ute

Litt lenger sør i fylket, ved Lein Vestre, er Inga Berit Lein i samme situasjon som Helland.

– Vi har pløyd, men ikke noe mer. Det tidligste jeg kan huske at det har blitt sådd etter at jeg tok over var 6. april, men det var veldig tidlig. Jeg kan ikke komme på at vi har vært så seint ute før, sier hun.

Hun er heller ikke stresset, men understreker at jordene ligger fint til, og at kornet hennes pleier å bli tidlig ferdig.

– Vi har litt å gå på, men vi er heldige, og har ikke dyr som venter på fôr eller beite. Jeg hadde vært mer stressa om jeg hadde fjøset fullt av sau, sier hun.