Mistet alle oppdrag og var innstilt på konkurs – midt i elendigheten fikk gründeren en idé

– Mulighetene kommer ofte kamuflert som problemer. Så det var bare å hive seg rundt å grave etter gull i gråsteinen, sier Grete Lian.

SATSER: I sommer satser Grete Lian på utendørs-yoga i Namdalen. Første event skal foregå i Vemundvik, og det blir yoga, trening, bålkafè og grilling i fjæra. Yogagrynderen ønsker å gjøre Namdalen til et reisemål for yoga-entusiaster. Hun mener Namdalen har alle forutsetninger til å konkurrere eksotiske reisemål i utlandet.   Foto: Bastian Øien Alstad

Nyheter

VEMUNDVIK: I 2012 var hun utsatt for en stygg snøskuterulykke. Treningsinstruktøren brakk ryggen og pådro seg en rekke andre skader.

I opptreninga møtte hun mye motgang, og oppdaget at de tradisjonelle metodene ikke fungerte for henne. Da ble hun introdusert for yoga, og det var det kroppen responderte best på.

Det er nå fem år siden Grete Lian startet opp Inspira. Et yoga-studio i Namsos, som etter hvert har fått rundt 120 faste medlemmer. Gründeren har bygd seg opp år etter år, og i 2020 skulle det virkelig skulle svinge av yoga-forretningen, der hun er den eneste som er fast ansatt. Så kom koronakrisen.

Bare timer etter at regjeringa innførte yrkesforbud for hennes bransje, satt hun seg ned å begynte å jobbe.

– Alt av bedriftsoppdrag, kurs, workshop ble borte. Alle oppdrag gikk i vasken. Den kvelden var jeg mentalt innstilt på å gå konkurs, sier Grete Lian som er utdannet danser og ballettpedagog.

– Setter alle kluter til

Men for 40-åringen var det likevel ikke et alternativ å finne på noe annet å gjøre. Hun så på forskjellige løsninger, bygget seg opp digitalt, fikk en gunstig avtale med huseier i lokalene – og satte opp en ny forretningsplan.

I sommeren skal hun utnytte naturen i Namdalen. Flere som driver aktivt med yoga reiser til eksotiske strøk på yoga-ferie. Nå skal yogainstruktøren gjøre Namdalen til et attraktivt sted for yoga, utendørs.

SATSER UTENDØRS: I mars var Grete Lian innstilt på at yoga-studioet kom til å gå konkurs. Så dukket det opp en idé, og i sommer skal hun jobbe på spreng for å gjøre Namdalen til et reisemål for yoga-entusiaster. Første sommer-event skal foregå i fjæra ute ved Framnes i Vemundvik.   Foto: Bastian Øien Alstad

Blant annet har hun fått låne lokaler på Framnes utafor Vemundvik i Namsos, der hun skal gjennomføre arrangement – eller såkalte retreats. Hun har også flere lignende planer, som foreløpig ikke er ferdig spikret.

– Normalt er sommeren lavsesong, men i år setter jeg alle kluter til. Det blir en aktiv sommer, der jeg skal stable dette på beina – og forhåpentligvis er vi i gang sent i juni.

Det er ikke første gang hun har prøvd slike sommer-arrangement, men i år skal det satses. Hun ser også på alternativer i Indre Namdal.

Yoga i fjæra

Arbeidstittelen for prosjektet i Vemundvik er Sommeryoga ved sjøen. Planen er et opplegg med yoga og trening, i tillegg til aktiviteter som bålkaffe og grilling i fjæra – i tillegg til overnatting.

– Slike tilbud er det mye av i utlandet. Jeg ønsker å satse på Namdalen. Jeg brenner for Namdalen og skal gjøre alt jeg kan for å skape aktivitet for folk og få yoga ut til folk flest, sier Lian.

Hun står ute ved de to hyttene i Vemundvik i sluddbyger. Naturligvis håper hun på bedre vær – og håper at 2020 er året utendørsyoga skal blomstre i Namdalen.

– Hva skal til for å realisere et sånt prosjekt?

– Man må være bestemt, og lage et opplegg som gjør at folk skjønner at ting er på stell. Det er mye som skal på plass.

Tida er knapp, men Grete er vant med å omstille seg raskt.

– Det er sånn gründertilværelsen er. Du må hive deg rundt når mulighetene kommer. Mulighetene kommer også ofte kamuflert som problemer. Da er det bare å hive seg rundt og grave etter gull i gråsteinen.

VED SJØEN: Grete Lian forteller at yoga fungerer som et friminutt for hodet. Et sommer-event varer vanligvis fra to til tre dager. Målet er at deltakere skal komme heim med lave skuldre og mer energi.   Foto: Bastian Øien Alstad

Friminutt i hodet

Før koronakrisen var yoga-bransjen i ferd med å få et oppsving. Derfor var hun svært optimistisk for dette året. Hun tror situasjonen vil gjøre yoga enda mer populært både i Namdalen, og i resten av landet.

– Målet med slike events er at folk kommer heim med lave skuldre og mer energi. Yoga er som å få et friminutt i hodet. Det er også vanvittig gunstig for kroppen.

Under koronakrisen har også flere deltatt på Gretes timer digitalt. Det gjør at flere har fått øynene oppe for yoga. Hun forteller også at hun har beholdt medlemmene på yoga-studiet, som har betalt til tross for stenging. Det har vært helt nødvendig for videre satsing.

– Jeg tror på vekst for denne bransjen nå, og jeg er utrolig takknemlig for alle som har støttet meg i denne perioden. Når det gjelder sommer-arrangementer, kan selvfølgelig været bli en hindring i Namdalen. Men jeg har også hatt flere utendørs yogatimer i regnvær, som har fungert bra.

– Hva er det som gjør at utendørs yoga egner seg godt i Namdalen?

– Vi har utrolig mye fin natur å by på. Alt fra fjell til kyst, og masse naturperler. Mulighetene er utrolig mange, sier hun.