Fryktet avbestillinger – opplever rekordstor interesse for laksefiske

Halldis (78) har drevet Bjøra campingplass siden 1987 – har aldri hatt flere reservasjoner

Når laksefisket i Bjøra åpner natt til fredag, meldes det om minusgrader. Det skremmer på ingen måte laksefiskerne bort – og på campingen har det aldri vært flere reservasjoner.

ALDRI HATT FLERE BESTILLINGER: Halldis Blengsli har drevet Bjøra campingplass siden 1987, og har aldri hatt flere reservasjoner. I vår blir det også ekstra travelt for 78-åringen, som må vaske ut av alle hyttene på grunn av smittevernregler.   Foto: Bjørn Tore Ness

ENDELIG: Olav Lian er en av mange som gleder seg til å fiske etter storlaksen fra natt til fredag. Til tross for elendig vær, og usikkerhet rundt koronasituasjonen, opplever vald-eiere og campingplassen ved lakseelva i Overhalla stor interesse. På campingplassen har de aldri hatt flere forhåndsbestillinger.   Foto: Bjørn Tore Ness

Nyheter

OVERHALLA: – Det er årets desiderte høydepunkt. Større enn både julaften og nyttårsaften, spør du meg.

Olav Lian beveger seg nedover til Bjøra. Om noen timer skal han i gang med årets laksefiske. I forkant har det snødd jevnlig, og ved midnatt er det meldt om minusgrader.

GLEDER SEG: – Dette er årets desiderte høydepunkt. Større enn både julaften og nyttårsaften, mener Olav Lian. Fra klokka 00.00 fredag kastes laksesongen i gang i kuldegrader.   Foto: Bjørn Tore Ness

– Uansett blir det en tur utpå elva for å dempe iveren, så får vi se hvordan det blir. Spørs om det må en ørliten konjakk til for å holde på varmen, sier Lian, som også venter besøk torsdag kveld. Han er en av mange vald-eiere i Bjøra, og er fullbooket i en god stund framover. Foreløpig har han ikke fått noen avbestillinger.

SNØ: Olav Lian (46) har ikke opplevd så lave temperaturer ved laksefiskestart. Noen timer før de skulle ut på elva, begynte det å snø.  Foto: Bjørn Tore Ness

Aldri opplevd kaldere laksestart

På sommerhalvåret tar han permisjon fra jobben som snekker, for å drive med utleie og guiding til laksefiskere. Korona-restriksjoner og dårlig vær har ikke ført til mindre interesse – heller mer.


Slik skal laksefisket i Namsen unngå smittespredning i sommer

I ei sjekkliste på 45 punkter ønsker ordførerne, Namsenvassdragets elveeierlag og kommuneoverlegen å gjøre årets store høydepunkt i Namsen tryggere for alle.


– Interessen er stor, og i år kommer mange nye fjes hit. I kveld kommer det to fra Rørvik og to fra Trondheim, sier Lian som etter at koronakrisen kom har fryktet avbestillinger. Slik har det altså ikke blitt.

Han forteller at det likevel byr på utfordringer med tanke på matservering og lignende. Og været: Aldri har han opplevd en kjøligere laksestart.

– Jeg har jo opplevd noe snø i laksesesongen, men ikke så lave temperaturer over tid, sier Lian.


Vegard Heggem legger ned eksklusivt laksefisketilbud

Etter 17 år er det slutt for lakseeldoradoet Aunan Lodge i Orkla. Innen 1. september er ny driver på plass.


– Aldri hatt flere bestillinger

Kulda til tross – på Bjøra camping blir det full rulle. Mai er fullbooket, og aldri tidligere har Halldis Blengsli på campingen hatt flere reservasjoner.

ALDRI HATT FLERE BESTILLINGER: Halldis Blengsli har drevet Bjøra campingplass siden 1987, og har aldri hatt flere reservasjoner. I vår blir det også ekstra travelt for 78-åringen, som må vaske ut av alle hyttene på grunn av smittevernregler.   Foto: Bjørn Tore Ness

– Det er egentlig uventet og overraskende. Vi har aldri hatt flere forhåndsbestillinger, sier Halldis som har drevet campingplassen siden 1987.

Vanligvis er en stor andel av sportfiskerne på campingen fra utlandet. I år er det utelukkende nordmenn, og alle de ny hyttene er helt fullbooket ut mai, og noen har også forhåndsbestilt i juni.


M. Aakervik AS kjøper alle aksjene i Norsk Villaks AS

Størst i Norge på villaks

Aakervik i Namsos blir størst i Norge på mottak og leveranse av villaks etter å ha inngått avtale om oppkjøp av Norsk Villaks AS på Otterøya.


78-åringen forteller at de en periode var redde for om det ble noe laksefiske i det hele tatt i år.

– Det har vært mye usikkerhet med tanke på korona-situasjonen, og i tillegg er det unormalt kaldt. Men både fiskerne og fisken er ikke så nøye på været. Det skal gå an å få laks i elva, sier 78-åringen, som på grunn av korona-restriksjonene må trå til ekstra i år.

På grunn av smittevernregler må hun nemlig vaske hyttene selv. De første gjestene er ventet å komme ved midnatt – før det fylles opp i hyttene ut over uka.

– Vi får håpe på bedre vær, sier Halldis med et smil.


Kaster kortene etter en mannsalder i bransjen:

Sportsbutikken i Overhalla legger ned etter 35 års drift

I 1985 åpnet Tor Barlien dørene til «sporten» i Overhalla. Etter år med sviktende omsetning og press på marginene har han nå meldt oppbud.