Oppdaterte reiseråd:

Sydenferien ryker – i år er det norgesferie som gjelder for de fleste

Utenriksdepartementets reiseråd om å unngå ikke-nødvendige utenlandsreiser opprettholdes til 20. august, men det kan likevel være håp om reiser til Norden.

LEGGER FERIEPLANER: Statsminister Erna Solberg, næringsminister Iselin Nybø, justis- og beredskapsminister Monica Mæland og utenriksminister Ine Eriksen Søreide på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Nyheter

Det er klart etter fredagens pressekonferanse, hvor regjeringen presenterte nye reiseråd.

– Alle som ønsker mest mulig forutsigbarhet, bør planlegge for ferie i Norge, innledet statsminister Erna Solberg.

Samtidig er det klart at regjeringen vurderer en gradvis oppmykning av reiserestriksjonene:

  • Innen 15. juni skal regjeringen vurdere reiserådene for reiser til Norden, samt forbudet mot innreise til Norge.
  • Innen 20. juli skal det komme en avklaring av reiserådene for enkelte andre nærliggende europeiske land.

– Du har lov til å dra på ferie hvor du vil i landet, og kanskje er det i år du skal oppdage en del av Norge du ikke har sett før – på biltur, til fots, med båt, tog eller fly, sa Solberg.


Fakta om regjeringens oppdaterte reiseråd

Regjeringen fraråder utenlandsreiser og innreise til Norge fram til 20. august. Reise innad i Norge er nå tillatt.

  • Utenriksdepartementet opprettholder dagens reiseråd fram til 20. august. Dette betyr at alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige frarådes.
  • Innreiseforbudet til Norge opprettholdes også inntil videre til 20. august.
  • 15. juni vil regjeringen revurdere reiserådene for reiser til Norden, samt forbudet mot innreise til Norge.
  • 20. juli vil regjeringen revurdere reiserådene for reiser til enkelte andre nærliggende europeiske land, samt forbudet mot innreise til Norge.
  • Det er tillatt å reise på ferie innad i Norge så lenge man ikke bidrar til smittespredning. Er man syk eller i hjemmekarantene skal holde seg hjemme.
  • Rådene for å hindre smittespredning opprettholdes. Dette inkluderer å vaske hendene ofte og holde en meters avstand til alle andre enn sine nærmeste.
  • Personer med lett forhøyet risiko kan reise som alle andre. Dette gjelder blant annet eldre personer, og betyr at besteforeldre nå kan reise på ferie med familie og barnebarn.

I pressekonferansen la næringsminister Iselin Nybø vekt på at mye står på spill for norske reiselivsbedrifter. Når turister fra utlandet uteblir, er det opp til nordmenn å holde liv i aktørene i reise- og opplevelsesnæringa.

– Jeg håper mange benytter anledningen til å bli turister i eget land, ikke minst fordi det er viktig for at denne næringen skal overleve, sa næringsministeren.

– Det blir kanskje ikke helt det samme som en all-inclusive-ferie i Syden, men det kan bli enda bedre enn en sånn ferie du kanskje hadde planlagt i utgangspunktet, sa hun videre.