REKO-ringen Innherred:

Kjøper lokalmat fra bakluka av en bil

Da Øystein Lydik Idsø Viken skulle flytte fra Oslo til Steinkjer var han bekymret for at tilgangen på lokale råvarer skulle forsvinne. Heldigvis fant han REKO-ringen.

GRØNNSAKER: Øystein Lydik Idsø Viken handler purreløk av Øystein Hauffen og Esther Fels fra Skrattåsen Gård i Steinkjer.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Nyheter

INNHERRED: Uken før REKO-ringen kommer til Steinkjer gjør Øystein en kjapp bestilling på facebook-gruppen «REKO-ringen Innherred». Bestillingen blir gjort igjennom et eget salgsinnlegg. Produsentene legger ut en liste over hvilke varer de selger denne gangen. Samtidig forteller de kort om varene i samme innlegg.

Før Øystein flyttet til Steinkjer, bodde han i Oslo. Der følte han seg bortskjemt. De bodde nært en slakterbutikk og med tilgang på et godt utvalg av fisk og grønnsaker fra et utsalg i gaten deres.

FORNØYD KUNDE: Øystein Lydik Idsø Viken er glad i å lage mat av lokale råvarer og handler gjerne hos REKO-ringen.  Foto: Martine T. Arnø

– Jeg var skeptisk til å flytte hit fordi jeg trodde vi kom til å miste tilgangen til råvarer. Derfor var det en gledelig overraskelse da vi kom hit og vi oppdaget REKO-ringen.


Her kan det bli utsalg for lokal mat og drikke fra hele Innherred

Det jobbes med planer om en ny butikk på Røra, hvor lokalmat fra Innherred får sitt utstillingsvindu mot verden i dobbel forstand.


Direktesalg fra produsent

Med solnedgangen som bakteppe kjører det flere biler inn på parkeringsplassen. Bilene er fylt med forskjellige typer mat. Alt fra kjøtt og pølser, egg, salat og bakst. Det kommer an på hvilken produsent det er. Annenhver uke legger de ut på tur med et felles mål: Å selge matvarene de produserer direkte til kundene. På utleveringene er Steinkjer første stoppested. En av de første kundene som dukker opp er Øystein, som går rett på sak. Dette har han gjort før.

BACON FRA BIL: Kunde Øystein Lydik Idsø Viken handler bacon av Anne Grete Rostad fra Haugslia i Verdal.   Foto: Johan Arnt Nesgård

Det handler om matmakt. Ta makten tilbake til bonden for å kunne få ut den merprisen bonden fortjener. Det er mellomleddet som fordyrer, forklarer Lars Bjarte Myren som er en av ansiktene bak REKO-ringen i Innherred.

– Vi begge var med på oppstarten av Trondheims-ringen. Der fikk vi ideen om å starte egen ring i Innherred, forteller initiativtakere Kathrine Sandvold Lundgren og Lars Bjarte Myren. Sammen med to andre startet de facebook-gruppen for Steinkjer, Verdal og Levanger. En gruppe som har over 7000 medlemmer.


Ytterøykylling øker salget via netthandel

Hovedleverandøren til Adams matkasse, Godt Levert og Kolonial opplever en oppsving på netthandel.


Mat-turne

De forklarer at ringen i Innherred er unik på sitt vis. Med tre utleveringsplasser og en felles Facebook-side, blir det som en liten turne for produsentene.

– Vi som arrangerer disse utleveringene må avtale hvor vi skal levere ut varer. På Facebook kommuniserer de ut til kundene når utleveringen skjer, når produsentene skal lever maten sin. Produsentene har i utgangspunktet ansvaret selv for å stå for matkontroll. Ett av kriteriene for å delta er å ha kontakt med mattilsyn og sørge for at en godkjenning er på plass. De er opptatte av at alle som benytter seg av ringen skal følge regler for smittevern i forbindelse med koronasituasjonen.

INGEN MELLOMLEDD: Ta makten tilbake til bonden for å kunne få ut den merprisen bonden fortjener. – Det er mellomleddet som fordyrer, forklarer Lars Bjarte Myren fra Høgaunet gård i Levanger.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Fin testarena

REKO-ringen er også en fin arena for testing av nye matvarer. For tiden jobber Kathrine med opprettelsen av et ysteri. Da har hun brukt ringen til å selge testproduksjoner.

– Selvfølgelig har vi alt på stell i forhold til mattilsyn. For å unngå å kaste den osten vi lager, så selger vi det. REKO-ringen gir oss et lite hint om det er interesse for matvaren. Vi turte å satse på produktet ved hjelp av det lokale matmarkedet.


Allergi gjorde at Jenny bygde om fjøset til bakeri

Jenny på Jørem dyrker interessen for gamle kornsorter i eget bakeri to fredager i måneden.


Kundene er opptatt av forskjellige typer varer. Noen er opptatt av at kjøttet skal være fra dyr som går ute, noen av om varene er økologiske. I tillegg er de fleste opptatt av at varene skal være kortreiste.

Frivillig basis

Duoen forteller videre at det verken er inntekter eller utgifter på REKO-ringen som gruppe.

– Vi gjør dette på frivilligbasis. Vi har fått lov av NTE til å bruke parkeringsplassen, samtidig har kommunene Levanger og Verdal tatt oss imot med åpne armer. Det er noe vi skaper sammen, alle som er med. Både kunder, produsenter og de som låner bort parkeringsplasser.

ANSVARLIG: Kathrine Lundgren og Lars Bjarte Myren er ansiktene bak REKO-ringen Innherred.   Foto: Martine T. Arnø

Korona-butikk

Det er kaldt, men det stopper ikke produsentene og kunder fra å selge og kjøpe varer.

Øystein går fra bil til bil og henter varene han skal ha til morgendagens middag. Det er god stemning blant produsent og kjøper. Til vanlig kan de slå av en prat, og dele informasjon om mat og produsering. I disse koronatider har det kommet forholdsregler om at kunden skal oppholde seg kortest mulig på parkeringsplassen. En regel som tilsier at kjøpet må skje raskt. Alle varer med mat skal være ferdig pakket når de leveres. Likevel gjør de det beste ut av det. Med lyslenker, skilt og et smil om munnen møter Øystein produsent og baker Silje Brudvik Arntzen fra Arntzen Bakeri.

BRØDBILEN: Fra Arntzen bakeri selges det både brød og boller.   Foto: Johan Arnt Nesgård

Fin måte å selge på

– Som selger oppstår det et forhold til kundene, forteller Silje Brudvik Arntzen. Tilbakemeldingene kommer direkte fra kjøperne til produsenten. Samtidig får vi forklart detaljert om varen til kunden. Det er en fin måte å selge på, meddeler Silje. Hun og mannen Asle Arntzen driver Arntzen bakeri på Frosta. Et bakeri som har gått fra generasjon til generasjon. Nå er det Asle sin tur til å drifte familiebedriften.

På Frosta bakes det både brød, boller og kaker. Baksten selges direkte ut til bakeriets kafe. Der samles det ofte flere stamkunder som lengter etter den berømte Arntzen-bollen. En solbolle med masse fyll inni. I tillegg til salg fra disk kjører de ut brød til faste kunder.

– Brødbilen er jo med å stabilisere driften vår, men REKO-ringen gjør at vi får det lille ekstra, sier Asle.


Det har vært tøft for mange lokalmatprodusenter i det siste, men nå ser de fram mot lysere tider med oppstart av Reko-ring

– Spesielt i disse tider har det vært vanskelig for oss å få solgt produktene våre, sier Meike Laan, som er en av produsentene i den nye kontaktplattformen mellom forbrukere og lokale matprodusenter i Nærøysund.


Trøndersk olivenolje

Tilbake på parkeringsplassen går handelen raskt unna. I underkant av ti minutter har Øystein vært innom alle han har bestilt fra. Han har kjøpt varer til morgendagens middag, i tillegg noen andre forbruksvarer som skal vare til neste utlevering. Blant annet olje fra Italia, produsert av en trøndersk olivenbonde.

OLJEPRODUSENTER: Lise Løseth og Paolo Diletto møttes i Italia i 2015, sammen produserer de olivenolje.   Foto: Martine T. Arnø

Da gründer Lise Løseth møtte den italienske bonden Paolo Diletto i 2012, var det gården hans hun først la merke til. Også ble de sammen. Det førte til at de i 2015 opprettet Gold of Italy. Et firma som produserer blant annet olivenolje.

– Det som var interessant var at han var bonde som drev en olivengård. Selv er jeg glad i å drive med gård og økologisk produksjon. Det ble en perfekt match, sier hun og smiler mot Paolo.

– Noen definerer REKO-ringen som lokalproduserte varer. Olivenolje er ikke det, men jeg bor jo her i Verdal, og Paolo pendler fra Italia og hit, forteller Lise. Produksjonen foregår på gården hans i Italia, før de tapper oljen på flasker, og sender det på paller til Norge.

– Jeg har savnet en kanal hvor det fokuseres på økologisk mat. Selv har jeg tenkt på å opprette en økologisk butikk i Verdal. Men så dukket REKO-ringen opp. Det er kanskje en bedre løsning, tror Lise Løseth.

Paolo ønsker å bringe ideen videre til Italia. Han forteller at bønder i Italia har samme problemstillingen som i Norge. De store kjedene selger fra de største produsentene.

– Å samle lokalproduserte og økologiske produkter på en plass er et godt konsept.

FORNØYD MED UTVALGET: Øystein Lydik Idsø Viken liker utvalget på REKO-ringen.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Nær og lokal

Tilbake hjemme hos Øystein er han klar til å legge den hjemmelagde pastaen i kokende vann. Det tar ikke mer enn ett minutt før den er ferdigkokt, og pastaen er klar til å blandes med miksen av egg, purreløk og bacon.

– Du får ikke tak i den type varer i en vanlig butikk.

Øystein mener det kan forklares med hvordan kjeder har utviklet seg i Norge. – Gjennom flere tiår har det skjedd en innsnevring av matmarkedet, og spesielt i distriktene der matsalget i større grad foregår gjennom de store kjedene som får en fullstendig makt.

Kundene setter stor pris på muligheten til å kjøpe nær og lokal mat. Samtidig som de får møte produsentene bak. Øystein påpeker også at etter korona kom, så har den lokale matprodusenten blitt enda viktigere. Han mener det nå er desto viktigere å støtte opp om den lokale maten.

– Det beste med REKO-ringen for meg er ikke nødvendigvis at jeg får tak i gode produkter, men at den regionen jeg lever i kan bruke det som en positiv utvikling for regionen, forklarer han samtidig som han dekker på bordet. Maten er klar.

FRANSK KOKKESKOLE: Øystein Lydik Idsø Viken har stor lidenskap for mat og gode råvarer, noe han har med seg fra kokkeskole i Frankrike.   Foto: Kristian Dahle Klocke

Dette er REKO-ringen

  • En REKO-ring er en distribusjonskanal for salg av lokalmat. Det er nå over 65 REKO-ringer i Norge med over 300 000 medlemmer. På verdensbasis er det 450 REKO-ringer med over en million medlemmer.
  • Alle REKO-ringene er på Facebook, og i en lukket gruppe kan produsentene annonsere sine varer og kundene bestille.
  • Utlevering av varer skjer gjerne to ganger i måneden på en parkeringsplass.
  • Det er produsentene selv som skal selge varene, og det er ikke tillatt med noen mellomledd.
  • Produsentene forplikter seg til å følge reglene om matsikkerhet, regnskap og skatt.
  • I Norge er REKO-ringene en del av prosjektet Matnyttig i regi av Norsk Bonde- og Småbrukarlag.
  • I Trøndelag er det nå REKO-ringer i Trondheim, Heimdal, Hitra, Orkland, Røros, Stjørdal og Innherred, samt nykommeren Nærøysund.
  • REKO-ringen i Innherred har utlevering både i Steinkjer, Stjørdal og Levanger.
  • Ringene har totalt rundt 40 000 medlemmer, men enkelte er medlem i flere ringer.

Kilde: Norsk Bonde- og Småbrukarlag

Denne reportasjen ble laget like før restriksjoner ble iverksatt på grunn av koronaen.

REKO-ringen har startet opp igjen med utlevering annenhver uke. Med forholdsregler som avstand, betaling med vipps og rask levering av råvarer, jobber de for at lokale produsenter skal få beholde denne arenaen for lokalt utsalg av mat.