Denne bunaden støtter lokalt næringsliv – det er viktig for Vidar

Åpningen for en begrenset 17. mai-feiring har bidratt til å holde hjulene i gang for Bunadsaum i Inderøy under koronakrisen.

FEIENDE FLOTT: Vidar Beisvåg fra Trondheim er godt fornøyd med sin nye nordtrønderske herrebunad fra Bunadsaum i Inderøy. Daglig leder Eva S. Wold liker også det hun ser.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Han kler bunaden veldig godt. Han er verken rundrygget eller har kulemage.

Eva S. Wold, daglig leder Bunadsaum
Nyheter

INDERØY: – Dette ble enda bedre enn jeg hadde forestilt meg, sier Vidar Beisvåg fra Trondheim når han har ikledd seg den splitter nye bunaden hos Bunadsaum i Inderøy. Daglig leder Eva S. Wold viser Vidar hvordan han skal knyte de flettede flammebåndene som holder strømpene og nikkersen på rett plass. Hun liker det hun ser.

– Han kler bunaden veldig godt. Han er verken rundrygget eller har kulemage, og da sitter bunaden ekstra godt. Jeg synes også du er enda slankere enn da du var her og prøvde for en måned siden. Vi er mer vant til at folk har lagt på seg noen kilo i korona-perioden, sier Wold med et smil.

Vil gjerne handle lokalt

Den nyslåtte bunadseieren, som til daglig leder et forskningslaboratorium i molekylær medisin ved NTNU i Trondheim, må da også innrømme at det blir både noen løpeturer og skiturer. Familien har hytte på Hindrem i Leksvik, og på tur tilbake fra hytta i fjor vår foreslo Vidar at de skulle kjøre om Inderøy og Bunadsaum. Vidars mor var også med på turen.

– På forhånd hadde jeg googlet litt og sett Bunadsaums herrebunad fra Nord-Trøndelag, og jeg synes den så veldig fin ut. Dessuten er jeg også opptatt av å støtte lokalt næringsliv så langt det er mulig. Det er ikke like mye stas å kjøpe en bunad som er sydd i Kina.

Har ikke prioritert bunad

– Er du en sånn som har gått og drømt om en bunad hele livet, men aldri har realisert drømmen?

– Jeg har hatt lyst på en bunad en god stund. Broren min skaffet seg Rørosbundad da han giftet seg for rundt 10–15 år siden, så nå kan vi begge pynte oss i bunad på 17. mai. Grunnen til at jeg likevel ikke har skaffet meg bunad er vel at jeg ikke har prioritert å bruke så mange penger på bunad, selv om lysten har vært der. Derfor er jeg heldig som nå får denne bunaden i gave fra min mor.

Vidars bunad koster 69.500 kroner, inklusiv sølv, men minus sko. En komplett nordtrønderbunad for kvinner koster til sammenligning 48.000 kroner. Eva forklarer prisforskjellen med at det er langt mer arbeid med en herrebunad, både når det gjelder bukser, jakke og skjorte. Det går med 75 timer på å sy en herrejakke, sammenlignet med noen timer på en cape til en kvinnebunad.

Alle i arbeid

I motsetning til mange andre bedrifter har ikke Bunadsaum vært nødt til å sende heim folk i forbindelse med korona-tiltakene.

– Vi har 12 ansatte i arbeid her i huset mens det rundt omkring sitter 30 kvinner som broderer for oss og sju-åtte som monterer skjorter.

FLAMMEBÅND: Håndflettede flammebånd i sterke farge holder strømper og nikkers på plass med en spesiell knute.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Til tross for at alle hender er i arbeid, sier Eva at 2020 likevel har vært et spesielt år for den tradisjonsrike bedriften.

– Vanligvis om våren arbeider våre ansatte ekstra om kvelden for å få unna alle bestillingene til 17. mai, bryllup og andre begivenheter om våren og sommeren, mens vi i år har droppet kveldsarbeidet. Nå blir det nok til gjengjeld større pågang i høst når alle skal ha ferdig bunader til de utsatte konfirmasjonene. Vi har ellers opplevd at en del av dem som skal konfirmeres til høsten, likevel ønsket bunaden ferdig nå i vår da de oppdaget at det likevel ble litt åpning for å markere 17. mai.

Stopp fra Italia

En direkte konsekvens av korona-smitten for Bunadsaum er at det er stopp i leveransene av silkebrokade på grunn av en nedstengt fabrikk i Italia. Inntil de blir nye leveranse må derfor bunadsaum finne alternativ for de bunadene som skal leveres med silkevester.

– Stoffet til silkevestene er det eneste vi har avhengig av å få fra utlandet, ellers kommer alle råvarene fra Norge. Det er også et mål for oss at det våre bunader skal sys av norske råvarer.