Kathrine og Arild fikk to millioner kroner i støtte: – Det blir ysteri i Vuku

Vuku gårdsmeieri smeller til og bygger nytt ysteri til 5,5 millioner kroner.

BYGGER NYTT: Kathrine Sandvold Lundgren og Arild Gaasvik investerer 5,5 millioner kroner i Vuku gårdsmeieri som skal stå ferdig i desember i år. – Dette ble mye større enn vi tenkte. Første tanke var en kasse på fjøset eller en ombygd dusj, forteller paret.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Nyheter

VUKU: Gleden lå utenpå Kathrine Sandvold Lundgren og Arild Gaasvik da de viste fram tilsagnsbrevet om støtte til Vuku gårdsmeieri fra Innovasjon Norge på til sammen to millioner kroner fredag. Mandag var gravemaskinen på plass på Dillmoen gård. I løpet av høsten skal et splitter nytt ysteri på 250 kvadratmeter være klart til bruk.

– Det ble skikkelig 17. mai-feiring i år. Banken varslet på forhånd om at de var med om Innovasjon Norge støttet tiltaket, så da er det bare å sette i gang, forteller det driftige paret i Vuku.

Testproduksjon

De har kjørt testproduksjon og salg via Reko-ringen med suksess siden de tok oppfordringen fra Lise Løseth i Gold of Italy og prøvde å lage mozzarella.

FORELØPIG YSTING: Kathrine Sandvold Lundgren midt i Ystingen. Kokekjelen står i dag i Ulvilla samfunnshus, men i desember håper de at nytt ysteri står klart. Osten lages både på økologisk melk og tradisjonell melk. – Sistnevnte er det en nabogård med god dyrevelferd som står for, ved Hanne Berit Gomo Sellæg og Tore Sellæg. Vi har samme verdier i bunnen, og det er viktig for oss. Hardt arbeid lønner seg.  Foto: Privat

Paret forteller om hektiske dager og netter. De har til sammen fire unger, og innimellom ystingen må de også melke og gjøre annet gårdsarbeid, men de smiler likevel.

– Vi har byttet på å enten være oppe til eller å stå opp klokken fire på natta. Ystekjelen vi har i dag er på 50 liter, og da er maks kokinger per døgn tre. Vi utnytter hele døgnet, sier Gaasvik.

Økologisk produksjon

Planene omkring et meieri var ikke selvsagte. Ideen kom opp i en prat familien hadde om kommende femårsperiode i 2014.

– Da vi kjøpte gården i 2015 var planen økologisk melkeproduksjon, sier Lundgren.

– I januar 2017 leverte vi vår første melk og seks måneder etterpå den første økologiske melken. Vi så at vi likte å holde på med det, men med 90 tonn i kvote på 13–14 kyr kunne vi ikke leve kun av gården begge to. Da kom tanken om tilleggsnæring i landbruket. Vi vurderte alt fra utegris og kjøttfe til inn på tunet, men så kom vi over et grunnkurs i ysting på slump. Vi tok med egen melk og testet, sier Gaasvik.

– Vi har foret naboene med mye rart innen kremost og surost, medgir Lundgren.

Nye arbeidsplasser

Senere ble det flere ystekurs. Planen var å stå for tradisjonelle norske oster som hvitost og brunost, i tillegg til smør, gammelost og rømme, men så fikk de opp øynene for mozzarella.

– Vi prøvde oss litt fram på ysteteknikker vi lærte på kurs i Norge og Sverige, men det var på reise til Italia at det løsnet. Ved å bruke den tradisjonelle italienske metoden, kan vi lage mozzarella og brunost av den samme melka. Det gir bedre utnyttelse av råvaren og ga en helt annen konsistens og smak, sier Gaasvik.

KURSING: Arild Gaasvik lærte seg ostefaget blant annet i Italia, der han knakk mye av mozzarellakoden, blant annet full utnyttelse av melka og bærekraft rundt produktet.  Foto: Privat

Han har siden oktober i fjor blitt frikjøpt av NAV til å etablere ny bedrift.

– Vi vil gjerne skape egne og andres arbeidsplasser her på gården. Når nytt ysteri er på plass og produksjonen øker, blir det trolig snakk om å ansatte én til to personer, sier Gaasvik.

Kunden bestemmer

I 2021 skal det produseres mye mozzarella og yoghurt.

– Ysteriet bygges slik at det er enkelt å endre produkt, vi skal lage det kundene vil ha, sier han.

Det gjør at Vigdis Haldorsen hos Proneo bryter ut i et stort smil. Vuku gårdsmeieri har fått god hjelp og nyttig motbør her.

– Det er så riktig! Forretningsmodellering med tester i markedet, der tilbakemeldinger har ført til endringer som har ført til etterspørsel, gjør det enklere å starte opp. Da starter man ikke på null.

YES: Da tilsagnsbrevet fra Innovasjon Norge kom og Kathrine og Arild skjønte at det ble bygging, hadde de rådgivertime med Vigdis Haldorsen fra Proneo som gledet seg sammen med dem.   Foto: Elin Sofie Lorvik

Paret hadde egentlig sett for seg Trondheim som nedslagsfelt, men har nesten klart den umulige prøvelsen med å bli profeter i eget land.

– Vi opplever enorm støtte i Verdal. Nå må vi følge med å stoppe bestillingene på Reko-ringen Innherred og vi blir oppringt av restauranter som ønsker produktet vårt. Det er rett og slett et luksusproblem. Vi er så takknemlige, sier Lundgren.

Gleder seg

Rune Kristian Elnan som driver Famille i Levanger og Steinkjer er begeistret. Han har tidligere etterlyst trønderske mozzarellaprodusenter gjennom Instagram.

– Det er topp. Norge har den beste melka i verden, så da må det bare bli bra. Det kan være litt råflott med lokalprodusert pizzatopping, men som en nytelsesost på bruchetta eller i salat er det eksklusivt med lokale og gode råvarer. Vi ser stadig etter muligheter for å importere mindre og har mer fokus på det nå også i disse tider.

13 meieri i Trøndelag

Trønderske oster er viden kjent. Under World Cheese Awards i 2018 ble det åtte gullmedaljer til Trøndelag. Og det selv om Trøndelag bare har 12 ysteri.

Det blir 13 med Vuku Gårdsmeieri som ønsker å takke ystefaglig rådgiver Ragnhild Nordbø og besøksordningen ved Matnavet Mære, Fæby ved Hákon Bragi Valgeirsson og Linn Gundersen på Talde for god hjelp.

– Dette er kjempespennende, vi bruker gjerne mozzarella og yoghurt fra Vuku Gårdsmeieri og kan gjerne være med å bruke flere produkter fra dem også, sier kjøkkensjef Hákon Bragi Valgeirsson på Fæby.

De bruker osten på en av dagens retter på menyen, et lokalt biffsmørbrød som toppes med mozzarellaen.

– Det har blitt svært godt mottatt, sier Valgeirsson.