Med dette enkle trikset tjener du mange tusen kroner på rentestupet: – Så å si gratis penger

Rekordlave renter gjør at du nå kan tjene penger på å låne penger. Slik gjør du det.

ENKLE PENGER: Ved å flytte penger fra en konto til en annen vil du tjene penger slik situasjonen er akkurat nå. Høyskolelektor ved BI, Dag Jørgen Hveem, gjør utregningen i saken.   Foto: Scanpix/BI

Nyheter

NETTAVISEN: Boliglånsrentene er nå lavere enn noen gang. I skrivende stund kan du få et flytende boliglån hos Bulder Bank til 1,44 prosent, ifølge Finansportalens oversikt. Er du medlem i en fagorganisasjon, som for eksempel Akademikerne, kan du få enda lavere rente i Danske Bank.

Også fastrenten er på bunnivå. Finansportalen, som er en prisoversikt utarbeidet av Forbrukerrådet, oppgir at Sbanken har rimeligste boliglån med fastrente. Der kan du få lån med tre års fastrente på 1,45 prosent.

Den spesielle situasjonen gjør at du med et enkelt triks kan tjene penger på rentestupet. Ved å utvide boliglånet ditt og flytte pengene over på høyrentekonto så vil du tjene penger på rentegevinsten.


Historisk rentekutt:

Norges Bank setter ned renta til null prosent

For første gang i historien innfører Norges Bank nullrente i Norge. Det rekordlave rentenivået vil holde seg i flere år framover, spår sentralbanken.


Bare å lene seg tilbake

Akkurat nå (21. mai) kan du, ifølge Finansportalen, få den høyeste innskuddsrenten i Bluestep Bank. Der kan du få tre års fastrente til 2,44 prosent. Du kan få fem års fastrente til 2,43 prosent.

Når innskuddsrenten er såpass mye høyere enn lånerenten er det penger å tjene. Og du kan gjøre det helt uten risiko. Tar du for eksempel opp ekstralån i Sbanken med tre års fastrente til 1,45 prosent og setter pengene inn i Bluestep med tre års binding på 2,44 prosent kan du bare lene deg tilbake og se at pengene vokser.

Du kan også velge lån og/eller innskudd med flytende rente, men da må du følge med for å være sikker på at rentene ikke forandrer seg og at gevinstpotensialet forsvinner.

Høyskolelektor ved BI, Dag Jørgen Hveem, har gjort utregningen for avisen Dine Penger.

– Når det nærmer seg ett prosentpoeng på en million i innskudd, er det 10.000 tjent i løpet av ett år. Etter skatt, snaue 8.000 kroner. Det er litt som å plukke penger ned fra et tre. Lavthengende frukter. Ikke noe man må klatre opp og risikere å slå seg for, sier han og legger til:

– Noen må etablere nytt boliglån for å utnytte seg av dette, men for dem som allerede har ledig lånekapasitet og kredittkapasitet er det altså bare noen tastetrykk som skal til. Det er jo så å si gratis penger uten at man tar noen risiko som er verdt å nevne.


Her får du de laveste boliglånsrentene

Bankene kjemper en jevn kamp om å tilby de laveste boliglånsrentene.


Sjekk sikringen

I Bluestep, som nevnt i eksempelet over, kan du maksimalt sette inn 800.000 kroner. Andre banker kan ha høyere grense. Det kan imidlertid være lurt å sjekke om bankene er medlem av Bankenes sikringsfond. Alle banker med norsk bankkonsesjon er pliktig til å være medlem av Bankenes sikringsfond, mens for filialer av utenlandske banker er medlemskap frivillig. Bluestep er medlem.

Alle medlemsbanker er sikret med inntil to millioner kroner per innskyter per bank. Det betyr at dersom banken for eksempel skulle gå konkurs så er du sikret pengene dine uansett.

Den norske sikringsordningen er svært god, og det kan tenkes at beløpet kan senkes i fremtiden. Skal man være helt fullstendig trygg kan det derfor være lurt å begrense innskuddet til 1 million.

Flere metoder

Rent praktisk er det flere måter å gjennomføre lånetrikset på. Det enkleste er hvis du har ledig kreditt på et rammelån. Da kan du, som Hveem sier, med noen tastetrykk låne mer penger som du så kan sette rett inn på en høyrentekonto.

En annen måte kan være å «fylle opp» boliglånet ditt. Har du allerede betalt ned for eksempel en million på et boliglån, og du har samme inntekt som da du tok opp lånet, kan du sannsynligvis få låne opp en ny million. Denne kan du sette inn på høyrentekonto.

En tredje mulighet er hvis du skal ta opp et nytt boliglån akkurat i disse tider. Da kan du låne opp mer enn du trenger og sette ekstrapengene inn på innskuddskontoen.


Dystert krisebudsjett: Ekspertenes tips for privatøkonomien

Regjeringens anslag for norsk økonomi er dystre og usikre. Dermed blir også ekspertenes råd tvetydige: Dette er både tiden for å bruke penger og spare penger.


Vær oppmerksom

– Dette er en gratis lunsj. Man kan utnytte rentedifferansen og tjene penger. Det er en spesiell situasjon, bekrefter siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, kjent fra tv-programmet Luksusfellen, til Nettavisen.

Han nevner samtidig en ting man bør være oppmerksom på dersom man vil bruke denne metoden til å tjene enkle penger.

GRATIS LUNSJ: – Dette er en gratis lunsj, mener siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, kjent fra tv-programmet Luksusfellen. Den profilerte økonomen understreker samtidig at rentetrikset kan føre til mindre fleksibilitet i privatøkonomien.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Hvis du tar opp et ekstra lån og binder det på en innskuddskonto, så kan det redusere muligheten for fremtidige låneopptak. Hvis du har behov for å pusse opp, kjøpe hytte eller ny bil så kan det være at du ikke får ta opp lån til det i tillegg. Så du kan miste litt fleksibilitet der, sier Kvadsheim som har omtalt lånetrikset på sin egen blogg.

Kvadsheim anbefaler også å sjekke opp alle eventuelle gebyrer ved å ta opp nye lån, for å være sikker på at de ikke spiser opp for mye av rentegevinsten. Skal du for eksempel ta opp et nytt fastrentelån må du i mange banker betale et etableringsgebyr. Du kan også risikere å måtte betale dobbelt opp med termingebyr.

Sbanken, som i skrivende stund har billigst fastrentelån, reklamerer imidlertid med at de ikke har noen gebyrer.