Nå kommer matfestivalen til deg

Trøndersk Matfestival blir årets dugnad – med arrangementer over hele fylket.

2019-SUKSESS: Det meste klaffet på Trøndersk Matfestival i 2019, til og med været. Fra venstre: Vigdis Haldorsen, Tone Våg, Wenche Fjerstad Opheim, Lill Trude Myrslo, Bodil Vekseth, Nora Mære, Håkon Okkenhaug, Anne Haga, Harry Dyrstad og Cecilie Røli.  Foto: Visit Innherred

Nyheter

I år må Trøndersk Matfestival gjøre noe annet enn å samle 225.000 mennesker i Trondheim sentrum. 2019 var et rekordår for matfestivalen i både omsetning, antall boder og besøkende. I 2020 endres arrangementet av korona og i løpet av noen uker har festivalen fått en ny vri. Nå kommer festivalen til deg.

– Vi trenger noe å glede oss til i sommer. Trøndersk Matfestival skal gjennomføres på en annerledes måte, en plass nær deg. Matregionen vår er full av flotte opplevelser vi ønsker folk skal oppsøke, og det er stor entusiasme og engasjement både politisk og i næringa for å få til dette, sier daglig leder Aslaug Rustad i Oi! Trøndersk Mat og Drikke.


Trøndelag utnevnt til gastronomi-hovestad

Trondheim og Trøndelag kan endelig slippe jubelen løs med status som European Region of Gastronomy i 2022. Er det tidenes julegave for matregionen Trøndelag? Ja, sier Kirsten Indgjerd Værdal.


Tett på folket

For Innherred sin del betyr dette at man ikke lenger trenger å ta turen til Trondheim, men kanskje finner et arrangement i egen hjemby.

– Vi synes satsingen til Oi Trøndersk Mat og Drikke er positiv. Her har vi mulighet til å løfte serveringssteder og lokalmatprodusenter i regionen på en helt egen måte, sier Anne Haga som er daglig leder i Visit Innherred og lokal koordinator for Matfestivalen.Intens jobbing

På Innherred er det intens jobbing nå med å legge planen ferdig for «Trøndersk Matfestival – et sted nær deg».

– Går det som vi ønsker, får vi tilbud som kan stimulere, friste og glede oss med fokus på lokal mat og drikke i hele sommer. Vi ser på lokalmat i kombinasjon med ulike opplevelser og aktiviteter som pop-up torg, i kombinasjon med overnatting, sykkelturer, vandring, historie, læring og bare genuint spise ekte, god lokalmat tilberedt av dyktige kokker med ypperlig kvalitet.


Jobbskifte:

Oi! Silje Kolaas i ny jobb

Silje Kolaas er nyansatt kommunikasjonsleder i Oi! Trøndersk Mat Og Drikke AS.


Fire bedrifter på torvet

Også i år blir det salgsboder på torvet i Trondheim, men i mindre format enn det bruker å være. Haga forteller at det også er fire bedrifter fra Inderøy-teltet som deltar i Trondheim under årets matfestival. Det er Gangstad Gårdsysteri, Øverbakken Økologiske kaffebrenneri, Inderøy Slakteri i samarbeid med Røra bakeri og Surf Kombucha.

FELLES TELT: Flere aktører stilte med felles telt under fjorårets matfestival i Trondheim.  Foto: Visit Innherred

– Ønskelisten vår for lokale bedrifter som kan tenke seg å bidra med aktivitet er lang, så vi håper vi kan si oss fornøyd etter hvert som vi har vært i kontakt med alle. De som selv ønsker å melde inn må bare ta kontakt, sier Haga, og avslutter;

– Det skal ærlig sies at 16. juni kom som julekvelden på kjerringa, men vi tenker at dette går som med den i fortsettelsen, og at vi lander et variert og godt program.

Viktig for Trondheim

Trøndersk Matfestival er viktig for Trondheim og ordfører Rita Ottervik er glad for at den ikke ble avlyst.

– Trøndersk Matfestival pleier å være et av årets høydepunkter, som byr på trøndersk matglede og samler mye folk. Nå står det nye torvet ferdig og vi hadde gledet oss til å fylle det med masse folk og festivalstemning. I år blir rammene annerledes, og matfestivalen noe mindre. Jeg er glad for at den blir på det nye torvet og at det også i år blir muligheter for å rusle seg en tur i midtbyen og skaffe seg godbiter fra det trønderske spiskammerset, så kommer vi sterkere tilbake neste år, sier ordfører Rita Ottervik i Trondheim kommune i en pressemelding.

15-årsjubileum

Trøndersk Matfestival har siden starten vokst til en festival i europeisk format, og i den tradisjonelle formen er festivalen landets beste salgsarena for lokalmatprodusenter. Festivalen ble arrangert for første gang for 15 år siden, og i år blir Trøndersk Matfestival kanskje regionens største dugnad for lokal mat og drikke.

– Nå har vi muligheten til å gjøre et skikkelig løft, der flere lokalmatopplevelser blir tilgjengelig for folk og vi blir bedre kjent med vår matregion. Mange ordførere er engasjerte, og vi har 12 koordinatorer som sammen med Oi! Trøndersk Mat og Drikke skal skape Trøndersk Matfestival i sommer. Det blir mange lokale arrangement, sier prosjektleder Berit Melting i pressemeldingen.

Stolt fylkesordfører

Fylkesordfører Tore O. Sandvik er stolt av arbeidet som gjøres av matprodusenter hver dag i regionen og at de løftes frem under matfestivalen.

– I mange år har det vært jobbet godt og strategisk med å bygge en sterk matregion i Trøndelag. Det å vise fram og gjøre tilgjengelig variasjonen i dette fantastiske matfatet er viktig. Derfor er jeg svært glad for at Trøndersk matfestival blir gjennomført i år og på en måte som hensyntar de utfordringene vi står oppe i, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik i pressemeldingen.

Fakta

Trøndersk Matfestival arrangeres av Oi! Trøndersk Mat og Drikke, et nonprofit aksjeselskap som jobber for å skape mersmak og merverdi for mat og drikke i Trøndelag. Festivalen ble første gang arrangert i 2005, og har siden vokst til å bli landets største lokalmatfestival.

Sammen med samarbeidspartnere løfter de Matriket Midt. Partnere for årets Trøndersk Matfestival er Sparebank1 SMN, TrønderEnergi, Trøndelag fylkeskommune, Innovasjon Norge og Trondheim kommune. I tillegg er det lokale partnere for de ulike arrangementene.

I tillegg til fysiske arrangement vil det også være digitale opplevelser helga 30. juli - 1. august.