Koronakrisen sendte sykkelsalget til himmels

Lokale butikker og sportskjeder varsler om 25-250 prosent vekst.

SYKKELVEKST: Ansatte hos Malmo Sport har mange sykler å henge fingrene i denne tidligsommeren. Til venstre: Trond Nordal og daglig leder Trond Sigurd Hjelmseth til høyre.  Foto: Elin Sofie Lorvik

Nyheter

Salget av sykler har fått seg et kraftig oppsving på grunn av koronapandemien, som stengte både treningssentre og landegrenser.

I tillegg bidrar færre ledige seter på buss og bane til at flere sykler til jobben. Det har gitt rekordsalg av sykler i Norge, skriver Dagens Næringsliv.

Stor pågang

Daglig leder Trond Sigurd Hjelmseth hos Malmo Sport i Steinkjer sentrum forteller om stor pågang, både på reparasjoner og salg.

– Vi har doblet sykkelsalget og opplever en eksplosjon i sykkelreparasjoner i forhold til i fjor. Vi bruker å ha en del service i mai og så bruker det å være slutt, nå har vi fulle timelister. Mange skal være hjemme i sommer og har hentet frem sykkelen fra mørket i kjellerboden, sier Hjelmseth.

Trond Nordal er skitten på fingrene og sammen med Martin Moxnes har han fullt opp med dekk og bremser.

– Allerede før klokken halv ni hadde vi fått inn fem sykler. Slik det er nå kunne vi holdt på natt og dag om vi ville. Vi har full timebestilling i fjorten dager, jeg har aldri sett det sånn før, sier Nordal som har jobbet hos Malmo Sport i 10 år.

GOD SYKKELVÅR: Både salget og reparasjonsmengden har økt betydelig i 2020 kontra 2019, melder Malmo Sport i Steinkjer.  Foto: Elin Sofie Lorvik

25-250 prosent vekst

Storkjeden XXL opplyser at den regner med en omsetningsvekst på mellom 25 og 30 prosent i andre kvartal sammenlignet med fjoråret.

Også de mindre butikkene har merket salgsvekst etter at koronakrisen rammet Norge. Bull Ski og Kajakk har økt sykkelsalget med 250 prosent i perioden fra 1. april til nå, sammenlignet med samme periode i fjor.


Casher inn kansellerte sydenferier i elsykkel

Elin Børve fra Levanger er bare én av dem som denne våren har gått til innkjøp av en el-sykkel. Fra årsskifte og innen sommeren er over forventer Norsk Sportsbransjeforening at over 80.000 el-sykler skal ha funnet veien fra butikker til norske hjem.


Spesiell vår

Norsk Sportsbransjeforening bekrefter den kraftige økningen i sykkelsalget og mener det henger sammen med den spesielle våren.

– Våre prognoser viser en økning på 50 prosent av salg av elsykler i 2020. Det betyr at det vil selges 80.000 elsykler denne sommeren, mot 55.000 elsykler i 2019. Samlet selges det veldig godt med alle typer sykler om dagen. Nå går det meste veldig godt unna, sier leder Trond Evald Hansen til NT24.

Han forteller at de ikke har noen oppdaterte salgstall for sykkelsegmentet i sportsbransjen per tid, men at de ser koronaeffekten.

– Elsykkel er ikke juks

Hjelmseth hos Malmo Sport forteller at enkelte sier at elsykkel er juks, men at etterspørselen viser noe annet.

– Helsegevinsten er stor også med elsykkel og vi ser at de som kjøper en elsykkel ofte bruker den hele året, samt til jobb. Andelen på piggdekk har tatt seg opp veldig de siste årene, og det gjelder alle aldersgrupper, sier Hjelmseth.

Han forteller at mange velger å kjøpe en elsykkel isteden for ferieturen i år.

– Det er lurt. Sykkelen varer lenger enn ferieturen. Dørstokk-mila kortes ned og elsyklister smiler til og med i regnvær.

Dersom du skal ha en elsykkel, er det derimot ikke så mye å velge i for øyeblikket.

– Vi sliter med å få tak i de elsyklene vi ønsker da leverandørene er tomme. Folk skal ut og det er veldig bra. Vi ser det også på joggeskosalget som går godt. Der merker vi også mer interesse enn i fjor, sier Hjelmseth.