Stephan gjør det knivskarpt

Knivmaking startet som en hobby. Nå går det i kniv nesten døgnet rundt for knivmaker Stephan Danner i Sørli.

MYE Å VELGE I: Stephan Danner har tatt knivmakinga si til et nytt nivå. Men han innrømmer at det kreves en stor dedikasjon og mye jobb.   Foto: Birger Aarmo

Nyheter

SØRLI: I september startet han eget knivverksted på hobbybasis. Nå er det gått videre til det han tror kan bli en del av en leveveg for ham og familien.

– Jeg har nok tatt hobbyen noen steg videre siden sist. Både i form av at jeg bruker mer tid, og i for av at kvaliteten på den jeg lager har steget enda noen hakk, sier han.

Blant annet så baserte han seg på kjøpte blader for å bygge knivene.

– Det gjorde at jeg var prisgitt av hva produsenten av bladene mente var en god kniv. Siden januar har jeg laget alle knivblader selv, og nå har jeg enda mer kontroll med prosessen fra start til slutt, sier Donner.

EGNE BLADER: Siden januar har Stephan Danner i Lierne kniver laget bladene selv. Det gjør at han kan eksperimentere mye mer i form og utførelse.   Foto: Birger Aarmo

Verktøystål

– Jeg var med på elgjakt i fjor høst, og da var det en av jegerne som måtte kvesse kniven sin. Begrunnelsen var at han hadde vært bort i bein. Jeg sa ingenting, men tenkte at slik skal det ikke være.

Han startet å lese alt han kom over om knivblader og om hvordan disse skulle lages.

– I Norge er det en mening om at en kniv enten må være rustfri eller være smidd for at den skal være bra. Jeg vil nesten hevde det motsatte. Det finnes nå gode verktøystål som har en så god kvalitet at det overgår smidde blad. Selvfølgelig vil du ha en kniv med damaskblad så må den smies. Men alle andre blad kan lages av verktøystål. Selvfølgelig under forutsetning at den er herdet på skikkelig måte.

For å demonstrere hvor bra en kniv kan være uten smiing hakker han løs på et reingevir med en av knivene sine. Deretter tar han fram et papir som han skjærer og beviser at kniven fortsatt er veldig skarp. Veldig skarp.

– Den holder utrolig godt på eggen. Når man i tillegg får på et pent skaft i fine materialer, så blir sluttresultatet bra, sier han.

ROSA: Med en liten dose rosa blir plutselig de tøffe knivene som Stephan Danner lager til en feminin damekniv.  Foto: Birger Aarmo

Egen stil

Tidligere slet Stephan med å finne sin stil som knivmaker.

– Jeg vil at kjennere som ser en av mine kniver skal vite at dette er en kniv fra Lierne kniver. Nå har jeg funnet noen særtrekk som jeg liker, og som skiller mine produkter fra andres. Blant annet utsmykning på bladet, og et lite vedheng på skaftet som gjør det mye enklere å få tak i kniven når den står i sliren.

– Nå føler jeg at særpreget begynner å sitte.

Tidligere drev Danner kampsport på høyt nivå. Nå tar han med seg mye av det han lærte der inn i knivmaking.

– Når jeg starter med noe så skal det være perfeksjonisme. Når jeg drev med kampsport skulle hver ei treningsøkt være optimal. Nå har jeg tatt med meg det inn i knivmakinga. Hver eneste kniv skal være den beste jeg har laget. Jeg eksperimenterer mye med form på blad og skaft.

Enda har ikke knivmaking blitt fulltids beskjeftigelse, selv om det går med mye tid..

– Vi solgte 22 kniver i løpet av april. Det er ganske mye, sier han.

EKSPERIMENTERER MYE: Han bruker mye tid på å tenke ut nye bladformer for at knivene han lager skal bli så nært opp til det optimale som mulig.   Foto: Birger Aarmo