Sandfærhus parkering:

– Inntektene falt med 90 prosent – tærer på likviditeten

For Sandfærhus parkering AS har de tre første månedene under koronaregimet vært dramatiske. Inntektene falt med 90 prosent over natta.

– Veldig alvorlig. – For oss er situasjonen veldig alvorlig. Vi driver jo med de samme kundene som Norwegian, SAS og Widerøe har, og vi mistet oppunder 90 prosent av inntektene over natta. Situasjonen har vært og er fortsatt dramatisk, sier daglig leder Svein Håve i Sandfærhus parkering AS.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Nyheter

STJØRDAL: En rekke bedrifter i Nord-Trøndelag sliter under korona-regimet. Trønder-Avisa har snakket med et knippe bedriftsledere om hvordan de opplever situasjonen for sin bedrift, etter vel tre måneder med korona-restriksjoner.

– For oss er situasjonen veldig alvorlig. Vi driver jo med de samme kundene som Norwegian, SAS og Widerøe har, og vi mistet oppunder 90 prosent av inntektene over natta. Situasjonen har vært og er fortsatt dramatisk, sier daglig leder i Sandfærhus parkering, Svein Håve til Trønder-Avisa.


Stadig flere mister jobben på grunn av konkurs

Tre ganger så mange mennesker har mistet jobben som følge av konkurs siden Norge ble stengt ned 12. mars, som i samme periode i fjor.


Har permittert 36

Av de 47-48 ansatte, der mange går i deltidsstillinger, har Håve valgt å ha 12 personer i 50 prosent permittering drive det lille av virksomhet som er i bedriften for tiden, mens de øvrige er 100 prosent permittert.

– Det var et alternativ å stenge helt, men da det er noen som trenger parkering, valgte vi å gå for en minimumsbemanning. Derfor har vi 11 personer pluss meg som jobbet 50 prosent.


Fast treningssenter hadde 80 prosent fall i omsetninga i mai, og mener rekkefølgen av åpninga har vært urettferdig

Nå er de glade for å møte kundene med åpne dører – og for å få hjelp til å kunne ansette sommervikarer.


– Veldig uforutsigbart

Håve ser en liten økning i trafikken denne uka, men veksten kommer fra et veldig lavt nivå.

– Det hele er veldig uforutsigbart. Det er stor usikkerhet rundt hvor mange som vil fly til sommeren, hvordan karantenebestemmelsene blir og hvor mange flyruter som settes i gang igjen. Det er ikke mange positive spådommer på kort sikt. Det ser derfor ut til at det vil gå lang tid før Sandfærhus parkering kommer i normalt gjenge igjen. Alt er bare veldig usikkert, sier Håve.

Ikke bare forsvant 90 prosent av inntektene til parkeringsselskapet, statens kompensasjonsordning beregnes ut fra april og mai, som fordi folk da reiser mindre enn om sommeren, er lavomsetningsmåneder for selskapet.

– Det er juni og juli som utgjør mye av omsetningen hos oss. Når kompensasjonen er en brøkdel av omsetningen fra lave trafikkmåneder, sier det seg selv at vi kommer dårlig ut for å få dekket de faste kostnadene. Men jeg klager ikke på kompensasjonsordningen. Vi fikk nært 600.000 kroner, og det hjelper jo litt, sier Håve.

Mot solid underskudd

Sandfærhus parkering hadde i 2019 46,2 millioner kroner i inntekt og 3,4 millioner i resultat før skatt. Håve er åpen på at i den krevende situasjonen Sandfærhus parkering er inne i nå, går selskapet på et solid underskudd.

– Vi tærer på likviditeten.

– Fare for gå over ende?

– Nei, jeg tror ikke det. Men vi går oss på store underskudd hver måned. Vi kommer oss gjennom, men spiser av likviditetskontoen.

– Usikkerheten er stor

– Når tror du Sandfærhus parkering fyller parkeringsarealene igjen?

– Veldig usikker. Alt avhenger av om folk tar ferie, og om mange av dem velger å reise med fly. Vi registrerer at i flybransjen, som vi er avhengig av, er usikkerheten rundt når reiseaktiviteten med fly tar seg opp igjen stor. Myndigheten ønsker ikke oppblomstring av korona igjen, og derfor tror jeg de fortsetter å utsette åpning for utenlandsturer.

Sandfærhus parkering er i ferd med å bygge parkeringhus i fire etasjer med tak over øverste plan, for mellom 760 og 770 biler.

– Planen var å åpne midt av juni, men nå går det mot åpning i september. Det er koronarestriksjoner som har forsinket byggeprosessen noe.