To gårder på Frosta driver verdens nordligste squashproduksjon

Første driftsår ga en omsetning på cirka 800.000 kroner på 36 tonn, nå jobber de med å knekke produksjonskoden.

FROSTASQUASH VEKKET INTERESSEN: Det ble mye latter da Eyvind Hellstrøm og Truls Svendsen kom for å besøke Minde & Østerlie på Frosta denne uken. Anne Stavseth Minde, Natalia Østerlie og Egil Minde håper flere får øynene opp for lokalprodusert mat.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Nyheter

FROSTA: Tonen var lett og ledig da Eyvind Hellstrøm og Truls Svendsen besøkte Minde & Østerlie på Frosta denne uken. Årsaken til besøket var en grønn grønnsak som spiller hovedrollen i en episode fra Trøndelag i serien «Truls á la Hellstrøm» som kommer på TV2 til høsten.

– Det er en drøm og helt fantastisk å være her i Trøndelag og møte disse flotte folkene, sier Svendsen begeistret.

Den berømte Arntzen-bollen stod selvfølgelig på bordet da det var kaffepause under innspillingen. – Det var mye vaniljekrem ja, sa Eyvind Hellstrøm til Truls Svendsen. Egil Minde og Roar Vold i bakgrunnen.  Foto: Johan Arnt Nesgrd

Verdens nordligste produksjon

Minde & Østerlie har antagelig verdens nordligste squashproduksjon, og denne grønnsaken er undervurdert, mener Hellstrøm.

– Grønnsaken brukes hyppig i Europa. Hva er vel ratatouille uten squash. At verdens nordligste dyrkes her på Frosta gjorde at vi måtte ta turen hit, sier Hellstrøm.

Frostabesøket skal ende opp i kokkelering på Britannia, forteller Roar Vold som er storkjøkkenkonsulent i Bama.

– Da Britannia-kokken ringte meg for å høre om jeg viste av noen gode grønnsaksprodusenter, tenkte jeg på Frosta med en gang. Senere tente Hellstrøm på squashen, som jeg tror skal være hovedingrediens i en grønnsakslasagne. Dette er helt klart et oppdrag utenom det vanlige, medgir Vold.

KLART FOR OPPTAK: Frosta har et veldig bra klima med tidlig vår og sen høst som gjør det godt egnet til grønnsaksproduksjon. Her fra innspillingen på Buset gård med fantastisk utsikt over Trondheimsfjorden. Truls Svendsen og Eyvind Hellstrøm gjør seg klar for squashtest.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Kunstig befruktning

Kunstig befruktning av squash med ekornbust fikk frem latteren i veksthuset på Buset gård. Anne Stavseth Minde fikk fortalt duoen litt om hvor mye jobb det er å sørge for at det kommer lokal squash ut i butikkene.

– Den manuelle jobben må gjøres av tre personer hver dag før klokken ti, for da lukker blomstene seg. Mellom to til tre timer bruker vi på å føre pollen fra hannblomsten over til hunblomsten fordi det så tidlig på sommeren ikke er nok humler til å ta seg av jobben.

– Hvordan er det å ha besøk av Svendsen og Hellstrøm?

– Det ble en litt annerledes arbeidsdag ja, medgir Stavseth Minde og ser bort på mannen Egil Minde:

– Jobben vår er stort sett bare arbeid, så dette var artig, smiler han som sendte kona foran kameralinsa. For han synes det er damearbeid å drive med pollinering og TV-intervju.

– Truls og Eivind sa jeg ikke måtte være noe nervøs for å bli med og det gikk bra. De sto mest å snakket tull, så jeg følte vi var på samme bølgelengde, ler Stavseth Minde.

TIDKREVENDE ARBEID: Pollinering, også kjent som kunstig befruktning, av squash tar timesvis hver eneste dag for Minde & Østerlie på Frosta.   Foto: Johan Arnt Nesgård

Gårdssamarbeid

Minde & Østerlie består av to gårder som har samarbeidet om produksjon, maskiner og arbeidsfolk siden år 2000, men i tillegg har egne svinebesetninger hver for seg.

– Vi har funnet en arbeidsform som fungerer godt for oss og kjøper og selger tjenester mellom gårdene. Vi har aldri snakket om å opprette et eget AS, sier Egil Minde.

Han forteller at Stavset gård kjøpte, jord, skog og veksthuset på Buset i 2018, etter at de hadde leid jorda der i flere år. Årlig produseres det 500 tonn hodekål, 150 tonn sellerirot, 300 tonn kålrot og 36 tonn squash, i tillegg til at de har 550 mål korn.

Eyvind Hellstrøm gnir seg i hendene etter å ha fått ferske råvarer av Egil Minde og Andreas Minde. Selleriroten så han muligheter for å bruke i kokkekonkurransen med Truls Svendsen.  Foto: Johan Arnt Nesgård

I startfasen

2019 var første driftsår med squash, og Minde & Østerlie er fremdeles i startfasen.

– Vi har god hjelp i Arne Østerlie som rådgiver og tidligere driver. Målet i år blir å få opp produksjonen. Vi må knekke koden på hvordan vi får mer ut av hver enkelt plante. For å få økonomi i dette trenger vi minimum en produksjon på 45 tonn, sier Minde og forteller at omsetningen på squash alene var på cirka 800.000 kroner i 2019.

De er de eneste i Norge som har produksjon av squash i veksthustunneler. De høster cirka 60 kasser squash daglig og har 3800 planter.

– BaRe er grøntgrossisten til Rema 1000, og det er de som gjør at vi kan holde på. Det er ingen tollbeskyttelse på squash, så vi må avtale en pris som gjør at begge parter tjener penger, sier Egil Minde.

Lokalmatmekka

Hellstrøm mumser en Arntzenbollen mens han forteller hvordan Trøndelag har blitt lokalprodusentenes mekka.

– Heidi Bjerkan hos Credo har skapt en ny bevegelse i Trøndelag ved å bry seg om nisjeprodusentene og landbruksproduksjon. Det handler om å se produsentene og oppleve det beste regionen har å by på. Den internasjonale hederen inspirerer produsenter til å bli bedre samtidig som jobben som legges ned gir mer mening. Det er bærekraft på sitt beste, mener Hellstrøm som ikke vil si noe annet om kokkekonkurransen enn at de skal lage en vegetarrett.