Skal du leie ut huset, hytta eller bobilen – dette må du vite

Markedet for utleie er kanskje større enn noensinne denne sommeren, og før du leier ut bør du kjenne til skattereglene.

NORGESFERIE: Skatteetaten minner om hvilke utleieregler som gjelder med tanke på beskatning da mange nok skal leie ut feriested eller annet i sommer.  Foto: Dreef/ pressefoto Skatteetaten

Nyheter

Koronasituasjonen har gjort at flere må endre ferieplanene sine, og i år blir det norgesferie på mange av oss.


Undersøkelse: Nordmenn kutter feriebudsjettet med 16.000 kroner

Den gjennomsnittlige husstanden i Norge planlegger å bruke drøyt 27.000 kroner på ferie i 2020, ifølge Virke Reiselivs ferske undersøkelse.


Som en følge av dette ser det ut til at markedet for utleie av blant annet hytter, campingvogner, bobiler og båter blir større enn noensinne denne sommeren.

NORSK NATUR: Sommeren 2020 blir for mange det store året for Norgesferie. 

Skatteetaten minner om hvilke regler som gjelder.

– Før du leier ut bør du kjenne til skattereglene som er enkle å forholde seg til. I de fleste tilfellene oppstår det ikke skatteplikt før inntekten overstiger kr 10.000, sier avdelingsdirektør i brukerkontakt i Skatteetaten, Ove Nyland i en pressemelding.

Bil, båt og campingvogn

Leier du ut private gjenstander som bil, båt, campingvogn, bobil eller annet, vil leieinntektene være skattefrie så lenge de ikke overstiger kr 10.000.

Overstiger leieinntektene 10.000 kroner er inntekten skattepliktig, og du er selv ansvarlig for å ta inntekten med i skattemeldingen.

Hytter og boliger

Dersom hytten eller boligen som du normalt bruker selv leies ut, vil utleieforholdet komme inn under reglene om korttidsutleie, så lenge det ikke strekker seg over mer enn tretti dager, opplyser Skatteetaten i pressemeldingen.


Hjem og hytte dominerer nordmenns ferieplaner

Halvparten av de spurte forteller at de planlegger å tilbringe sommeren i koronaåret 2020 hjemme. Tallet er betydelig høyere blant unge enn eldre.


Leieinntekter inntil 10.000 kroner er også her skattefrie. Overstiger leieinntekten denne grensen vil 85 prosent av det beløpet som overstiger 10.000 kroner være skattepliktig og skal tas med i skattemeldingen.

– Når det gjelder korttidsutleie av fritidseiendom og boligeiendom som du ikke selv bruker eller bor i, vil dette være skattepliktig fra første krone.

Airbnb


Trøndere tjener 139,2 millioner kroner på Airbnb

I Trøndelag er det 2587 utleieenheter gjennom Airbnb. De tar til sammen inn årlig 139.227.338 kroner. I fjor økte inntektene med 56 prosent.


Nyland minner om at dette også gjelder gjennom Airbnb.

– Slik korttidsutleie, for eksempel gjennom Airbnb, er underlagt de samme skattereglene som annen mer tradisjonell langtidsutleie av eiendom, forklarer Nyland i pressemeldingen.

Skattesatser og fradrag

Den skattepliktige delen av leieinntektene regnes som kapitalinntekt og beskattes med 22 prosent (2020-satser).

Ved utleie av løsøregjenstander og korttidsutleie av egen bolig eller fritidsbolig kan du få noen fradrag som skal føres i skattemeldingen. Du kan for eksempel fradragsføre kostnader til nettbasert markedsplass, skriver Skatteetaten i sin veiledning.


Miljødirektoratet lanserer felles nettportal for nasjonalparkene

Sommerens natureventyr planlegger du på nett i år, melder Miljødirektoratet.