Bryggerifestivalen i ny drakt

Inderøy gårdsbryggeri håper de vil kunne ta igjen litt av tapet etter korona og avlyst festival i Trondheim.

SMELLFULLT: Her fra fjorårets Bryggerifestival i Trondheim sentrum.  Foto: Wil Lee-Wright

Nyheter

De to store festivalene Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen arrangeres i Trondheim hver sommer, men må finne nye former i år.

Småfestivaler

Trøndersk Matfestival har mobilisert hele regionen og det vil skje små og store aktiviteter i hele fylket helga 30. juli-1. august. Nå er det også klart at bryggerne får sin mulighet til å vise fram lokale produkter ved flere små festivaler rundt om kring på bryggeriene.

– Vi var veldig lei oss da vi måtte avlyse Bryggerifestivalen. Slike festivaler er de eneste mulighetene de har til å vise seg fram og la publikum få smake det de har laget. Derfor er vi veldig glade for at vi får til å lage små arrangement over hele Trøndelag også med brygging i fokus, sier prosjektleder Åslaug Hennissen i Bryggerifestivalen i en pressemelding.

Mat, drikke og musikk

Fredag 31. juli blir det Bryggerifest, med god mat, god drikke og hvor bandet Skambankt spiller.

De vil spille i Trondheim på et arrangement som bryggeriet Austmann holder på Lager 11, og dette streames ekslusivt til de lokale bryggeriene som har arrangement hos seg. Dermed kan mange ta del i opplevelsen og samtidig overholde smittevernreglene, opplyser Bryggerifestivalen i en pressemelding.

Inderøy åpner dørene

Inderøy gådsbryggeri holder blant annet åpent denne dagen.

HÅNDVERKSØL: Steinar Kvam og Inderøy gårdsbryggeri ser lyst på framtida både for eget bryggeri og kortreist øl generelt, selv om koronaen har satt noen kjepper i hjulene for omsetningen i 2020.  Foto: Harald Sæterøy

– Vi skal ha åpen pub, og rigger utstyret for å ha streamen klokken 19-19.45, så ser vi om det kommer noen til det eller etterpå. Som regel kommer våre gjester litt senere på kvelden, sier Steinar Kvam.

Han forteller at i utgangspunktet har de ikke vært med på bryggerifestivalen, men på Matfestivalen.

– Vi har ikke kapasitet til begge deler, og i år har vi satt av tiden vi har brukt å være på Matfestivalen for å mer aktivitet i bryggeriet, sier Kvam.

– Vi bruker å ha et bra overskudd av matfestivalen og det går vi glipp av i år, så vi må prøve å kompensere for det, sier broren, Per Morten Kvam.

Koronatap

Han forteller om dårlige salgsmåneder i mars, april og delvis mai.

– Vi mistet alt til horecamarkedet. Det utgjorde en omsetning mellom 30 og 40 prosent for oss. Det var ikke nok omsetningssvikt til å få støtte, men svært merkbart på bunnlinja vår. Her falt vi akkurat mellom to stoler, sier Kvam.

Han er glad for at kundene ikke uteblir fra utsalget de åpnet forrige.

– Det har gått overraskende bra. Det er tydelig at folk er ute og vil ha opplevelser og de handler ganske bra. Det liker vi.

Steinar Kvam må medgi at den siste tiden har vært utfordrende.

– Det løsner litt nå fremover, i andre halvdel av juni går salget som normalt. Etter å ha tæret på egenkapitalen i tre måneder er det godt. Årsresultatet blir nok ikke med overskudd i år, som alle år tidligere, men jeg tror vi klarer oss, selv uten støtte. Det går selvsagt ut over egen lønn.

Viser seg frem

Flere bryggerier over hele fylket holder nå på å lage arrangement hvor de tar del i Bryggerifesten. Et annet bryggeri i Trøndelag som er klart for innrykk, er Hogna Brygg på Kotsøy i Midtre Gauldal.

– Det er veldig flott at vi får en anledning til å lage arrangement for våre gjester. Dette blir en kveld hvor det er vår tur til å vise oss fram, og det blir stas, sier daglig leder Liv Bogen ved Hogna Brygg i pressemeldingen.

30.000 publikummere

I fjor deltok om lag 30.000 publikummerne på Bryggerifestivalen i Trondheim.

– Det trønderske bryggemiljøet er stort og innovativt, og kjennetegnes ved mye samarbeid og utforsking av lokale ingredienser i bryggene sine, sier prosjektleder Hennissen.