Butikkene bevarer smitteverntiltakene

Klarer dagligvarebutikkene opprettholde smitteverntiltakene, nå når samfunnet har åpnet mer opp? Ja, mener kjøpmann ved Rema 1000, Bjørnar Nilsen.

SLIPPER IKKE OPP: Dagligvarebutikkene følger Folkehelseinstituttet sine retningslinjer for smittevern. -Vi kommer ikke til å slutte med tiltakene enda, sier kjøpmann, Bjørnar Nilsen (her på bildet tatt i januar).  Foto: Bjørn Tore Ness

Nyheter

NAMSOS: Det første kundene møter i døra til Rema 1000 Sandgata i Namsos, er en full sprit-dispenser og plakater som ber folk holde en meter avstand.

I det siste har flere fått inntrykk av at de ansatte i butikkene har fått slappere holdninger til å vaske og desinfisere, enn det de hadde i starten av korona-tida. Kjøpmann ved butikken, Bjørnar Nilsen, tror dette kommer av at folk er blitt vant med vaskinga.

– Vi har de samme faste rutinene som vi alltid har hatt, men det er selvfølgelig ikke det samme hysteriet som det var i starten, sier Nilsen.

HÅNDSPRIT I DØRA: Ved inngangen til REMA 1000 Sandgata står det håndsprit og oppfordringer til å holde avstand. Kjøpmann Bjørnar Nilsen forteller at vaskerutinene deres er de samme som før.   Foto: Maja Aune Bardal

Tror kundene sluntrer unna

Barbro Formo er kunde ved Rema 1000. Hun må innrømme at hun ikke ser like mye vasking nå, som det hun gjorde for to måneder siden.

– Jeg husker at de drev og vasket vogner og slik i starten og har ikke sett like mye til det nå, som jeg har gjort før. Men nå driver ikke jeg og går rundt i butikken hele dagen heller, ler Barbro.

Kunde Agnar Jakobsen har ikke lagt merke til at det vaskes mindre enn tidligere, og tror det heller er kundene enn butikkene som slipper mer opp.

– Folk er blitt dårligere til å passe på når det kommer til spriting av hender og å holde avstand, sier Agnar og legger til at også han har opplevd tomme sprit-dispensere.

– Det varierer jo selvfølgelig fra butikk til butikk hva som står fram, men alt i alt virker det som folk har begynt å slappe mer av.

MINDRE VASKING: Kunde Barbro Formo syns det er vanskelig å vite hvordan butikkene håndterer smittevern, men må innrømme at hun ser mindre vasking nå, enn det hun gjorde tidligere.  Foto: Maja Aune Bardal

Slipper ikke opp ennå

Dagligvarebutikkene følger Folkehelseinstituttets retningslinjer for smittevern, og har ikke fått noen beskjed om at de kan slippe opp på å desinfisere berøringsflater slik som handlekurver og vogner.

I tillegg til at vaskinga hjelper med å holde kundene friske, forteller Bjørnar Nilsen at rutinene har ført til en nedgang i det generelle sykefraværet i dagligvarebransjen. Rema-butikken i Sandgata vil fortsette med tiltakene så lenge covid-19 pågår og noen av tiltakene kommer til å bli med dem inn i framtida.