Johanne (21) er en av de heldige som fikk sommerjobb – banken spleiser på lønna

SMN støtter 500 sommerjobber på grunn av stor respons fra næringslivet.

SOMMERJOBB: Johanne Trandem Næss (21) setter stor pris på å få sommerjobb hos Gulburet også i år.  Foto: Elin Sofie Lorvik

Nyheter

SpareBank 1 SMN utvider ordningen med å sikre ungdommene sommerjobb fra 300 til 500 arbeidsplasser. Det utgjør en økning fra 2 millioner kroner til 3,5 millioner kroner.

– Det skyldes at responsen fra næringslivet har vært større enn ventet. Det artigste er at bedriftene har vist stor interesse for tiltaket og vi har dermed fått mange søkere og veldig god uttelling i nord, sier Guri Moum Brede som er banksjef i Steinkjer og omegn.


1,5 millioner i støtte til ungdom i sommerjobb

Kommuner og bedrifter som ansetter ungdom i sommerjobb kan få 7.000 kr i lønnstilskudd per ungdom.


80 av jobbene er i Steinkjer, Inderøy, Verran og Snåsa. Til sammenligning har Trondheim fått 75.

STØTTEORDNING: Banksjef i Steinkjer og omegn, Guri Moum Brede er glad for å se at støtteordningen til sommerjobber blir tatt godt imot ute hos næringslivet. Her hos Gulburet med Liv Elin Olsen og sommervikar Johanne Trandem Næss (21).   Foto: Elin Sofie Lorvik

– Betyr mye

En av de heldige som mottok støtte i form av to sommervikarer var Gulburet i Inderøy. De er tilknyttet Innherred Landbrukstjenester som har fått innvilget tilskudd til 10 stillinger fra banken.

– De tar vare på ungdommenes sine interesser på en god måte og det er ordnede lønns-, forsikring og arbeidsforhold. Ungdom får introduksjon til landbruket og landbrukets tilleggsnæringer. Det er en veldig viktig næring i Innherred, sier banksjefen.

– Det har vært så mye usikkerhet rundt korona at vi hadde nok ikke villet ta sjansen på å fylle behovet for sommerhjelp i sommer uten denne støtteordningen, medgir Liv Elin Olsen og fortsetter:

– Dette betyr mye for en liten bedrift, det er helt utrolig at vi får til fem sommervikarer også i år. Vi er kjempeheldige. Dette gjør at vi kan yte det gode vertskapet og servicen vi ønsker.

Hun forteller at de har fått rekordmange søknader i år har måttet si nei til mange.

– Det har vært helt stopp i bedriften og vi er en liten bedrift som er organisert som enkeltpersonforetak gjennom gården, og da fikk vi ingen støtteordninger. Vi har regnet på hvor mye vi tåler økonomisk mot det praktiske. Nå fikk vi til begge deler.

Heldig sommervikar

24 ungdommer har fått sommerjobb gjennom SMN-støtten i Inderøy. En av disse er Johanne Trandem Næss (21). Hun forteller at hun setter stor pris på å få jobben.

– Jeg har jobbet her i fire år, men var spent på om jeg kom til å få sommerjobb her i år og om Gulburet kunne ha åpent som normalt. Jeg søkte bare sommerjobb her i tillegg til ei DNT-hytte, medgir Trandem Næss.

Hun går til vanlig på Ås og studerer landskapsarkitektur, men sommeren er et kvarters gåtur til arbeidsplassen.

– Hva er det som er så bra med å jobbe på Gulburet?

– Jeg møter så mange forskjellige folk og gjør mange ulike arbeidsoppgaver. Vi er en fin gjeng, mener Trandem Næss.

Stor pågang i juni

Sjefen skryter av sommerhjelpene, og sier at på grunn av stor pågang er de viktige.

– Det er helt nytt for oss at juni er så bra. Aldri har vi servert så mye hjemmelaga lokallunsj som i dag. Det er bare å holde grensene stengt, mener Olsen som sier at det er litt mer jobb med rengjøring og rutiner rundt smittevern.

500 jobber

169 bedrifter i Trøndelag får støtte til sommerjobb.

– Vi mottok nesten 700 søknader på veldig kort tid da vi gikk ut og tilbød oss å spleise på lønna til sommervikarer i år, sier banksjef for samfunnsutbytte, Eli Arnstad.

Små og mellomstore bedrifter

Moum Brede forteller at sjelden har det vært viktigere å støtte opp om de mange små og mellomstore bedriftene i Midt-Norge.

– Ifølge undersøkelser i vår antydet bedriftene en halvering av antall sommerjobber i år sammenlignet med i fjor, ifølge en undersøkelse utført av Virke, sier Moum Brede.

Undersøkelsen viste at andelen bedrifter som planla å ansette sommervikarer i 2020 var 18 prosent, imot 36 prosent i 2019. Størst nedgang har det vært innen faghandel som klær og sko, samt kultur og opplevelse, reiseliv og trening, de bransjene som synes å være hardest rammet av koronakrisen

Fakta om tilskuddet

  • Som en del av koronadugnaden satte SpareBank 1 SMN sammen med eierstiftelsen i banken opprinnelig av to millioner kroner som tilskudd til bedrifter som tilbyr ungdommer sommerjobb. Den er nå økt til 3,5 millioner kroner.
  • 500 ungdommer får sommerjobb i tre uker.
  • Banken gir et tilskudd på 7000 kroner per jobb. Beløpet tilsvarer en gjennomsnittlig ukelønn for ungdommer med sommerjobb.
  • Tilskuddet går til å ansette ungdom i alderen 17-25 år i minimum tre uker i sommermånedene.
  • LO har vært med på å kvalitetssikre søknadsbehandlingen.

I tillegg deltar SpareBank 1 SMN i et lignende initiativ sammen med fylkeskommunen i Trøndelag. Også der har responsen vært god, og det gis støtte til nærmere 250 sommerjobber gjennom denne ordningen.