Bjarne Brøndbo så for seg å tjene gode penger på hytteprosjekt – endte med dundrende tap

Hytteprosjektet ved sjøen på Statland ble langt fra noen gullgruve for Bjarne Brøndbo og de andre av investorene.

VAKKERT: Bjarne Brøndbo er strålende fornøyd med de ti fritidseiendommene som er satt opp på Statland. Året etter raset måtte alle eierne av Statland Brygge kjøpe opp hyttene selv, men nå er de fleste solgt, men til en langt lavere pris enn forventet. Selv om D.D.E-vokalisten er fornøyd med det han og de andre investorene har fått til – ble det et realt tapsprosjekt.   Foto: Bjørn Tore Ness

Nyheter

STATLAND: – Tap, tap, tap, sier D.D.E-vokalisten mens han fra hagen i sin egen hytte peker på de ti hyttene som står nedenfor, helt nede ved sjøen.

– Vi har tapt fra første sekund, men resultatet ble jævla bra, sier Brøndbo.

Ni av ti solgt

Den opprinnelige planen var at Statland Brygge skulle bestå av 25 fritidshus, med en minstepris på 1,9 millioner. Sammen med de andre investorene Harry Bøe, Kjell Håvard Glømmen, Arnstein Seem var ambisjonene å bygge opp et stort, flott hyttefelt som skulle løfte Statland som sted, men Bjarne uttalte den gang at de også håpet på å tjene litt penger på det.

20 millioner kroner

Resultatet ble ti fritidshus helt nede ved sjøen på Statland. Nå er alle solgt, utenom ett – som eies av Bjarne Brøndbo selv.

– Ingen av fritidsboligene er solgt for minstepris. En av hyttene ble solgt for 1.450.000, og ingen er i nærheten av to millioner, sier Bjarne og anslår at investorene har brukt rundt 20 millioner totalt på prosjektet.

– Hadde du sett for deg at dette skulle bli et tapsprosjekt?

– Nei, ikke i det hele tatt. Dette var noe vi skulle tjene penger på, men det ble ikke noen gullgruve i det hele tatt, sier Brøndbo.

VISER FRAM: Hver av fritidseiendommene har sin egen bod. Her viser Bjarne Brøndbo sin, med et bilde av Statland tapetsert på veggen.   Foto: Bjørn Tore Ness

Ras-preget prosjekt

Sommeren etter at grunnarbeidet på det gamle industritomta ble satt i gang, gikk det et stort ras like ved hytteprosjektet. I 2016 ble det konkludert i Inderøy tingrett at raset var en naturskade. Statland Brygge, selskapet som står bak hytteprosjektet, saksøkte Statens naturskadefond, som mente at det var grunnarbeider på stedet som utløste det store undersjøiske raset vinteren 2014. Dermed ble Brøndbo og Statland Brygge tilkjent 3,1 millioner kroner i erstatning.

Flere er solgt

Prosjektet stoppet på ti eiendommer, og alle har stått ferdige i over fem år. Allerede tilbake i 2013 – året før raset – hadde de første hyttene begynt å ta form. For å oppfylle forpliktelser overfor banken, måtte eierne av prosjektet kjøpe eiendommene selv.

Noen av eierne har valgt å beholde sine hytter, mens også flere er solgt. Bjarne Brøndbo eier to hytter, og har tenkt å beholde den ene.

– Men det sitter langt inn å selge den andre. Jeg synes resultatet ble helt fantastisk, sier D.D.E-vokalisten.

IDYLLISK: Området som tidligere var regulert til næringsvirksomhet var gjengrodd, da Bjarne ringte for å forhøre seg om mulighetene til å bygge hyttefelt. Til tross for ras og økonomiske tap, er D.D.E-vokalisten svært fornøyd med prosjektet.   Foto: Bjørn Tore Ness

– Sommer-alternativ til Bjørgan?

– Hvor mye har dere tapt på prosjektet?

– Totalt er det vanskelig å si, men selv har jeg i alle fall brukt 500.000 jeg ikke har fått igjen. Vi ble nødt til å kjøpe husene selv til en forutsatt pris av banken, forklarer Brøndbo som forteller at han og de involverte har lagt ned mye energi i prosjektet.

– Jeg synes det er fantastisk å kunne stå her og tenke på at vi har fått til dette. Her var det en urskog, og nå er det ti flotte ferieeiendommer. Helt rått, spør du meg, sier Brøndbo i sola på Statland.

– Hva tror du er årsaken til at hyttene ikke er solgt til ønsket pris?

– Etter raset var det jo ikke en kjeft som turte å gå her. Raset satte oss kraftig tilbake, og er nok en stor årsak til at dette ble et tapsprosjekt.

Som D.D.E-vokalisten tidligere har uttalt, tror han Statland er et framtidig sommerferieparadis for namsosinger.

– Statland er som en liten kystby, som ligger under en time unna byen. På sikt tror jeg hytte på Statland kan bli et godt alternativ til hytte på Bjørgan, sier Bjarne.