Overhalla betongbygg satser stort – kjøper verdalsfabrikk

Overhalla Betongbygg håper å få i gang produksjonen i august.

Administrerende direktør i Overhalla Betongbygg, Arnt Ove Amdal, forteller at oppkjøp av Spenncon Verdal er noe han har drømt om i mange år. I vinter begynte de konkrete forhandlingene.   Foto: Overhalla Betongbygg/Siv Hilde Meen

Nyheter

OVERHALLA/VERDAL: Tirsdag er avtalen Overhalla Betongbygg (OBB) og Spenncon klar. Med det utvider OBB sitt virksomhetsområde til også å gjelde produksjon av hulldekke.


Presenterte miljøvennlig verdensnyhet i Overhalla: – Enormt potensial

I samarbeid med NTNU, Sintef og Norsk Hydro jobber Overhalla Betongbygg med et nytt prosjekt. Det foreløpige resultatet er en verdensnyhet.


Kjøpet av Verdalsfabrikken betyr at OBB har én konkurrent færre, i tillegg til at de slipper å kjøpe hulldekke fra konkurrenten Contiga. De er den andre trønderske produsenten av denne betongtypen, som brukes blant annet i leilighetsbygg og offentlige bygg.

– Å kjøpe fabrikken på Verdal passer veldig godt inn i vår produktportefølje. Nå blir vi en komplett leverandør av betong i det trønderske markedet, sier administrerende direktør i Overhalla Betongbygg, Arnt Ove Amdal til Trønder-Avisa.

Han forteller at Spenncon nærmest hadde bestemt seg for å legge ned fabrikken på Verdal. Det har ikke vært produksjon ved anlegget siden februar, og også i slutten av 2019 gikk det ut permitteringsvarsel for de ansatte ved fabrikken.Bevarer arbeidsplasser

Planen er å iverksette produksjonen av hulldekke i Verdal fra august, og ambisjonen er å få omsette for 100 millioner kroner i løpet 2021. OBB ønsker å ha med de ansatte videre. Det er 45 ansatte tilknyttet fabrikken i Verdal. I tillegg kommer 15 ansatte ved salgs- og konstruktøravdelingen i Trondheim, som også er del av oppkjøpet.


På få dager landet Overhalla Betongbygg kontrakter verdt 64 millioner kroner

Overhalla Betongbygg skal levere elementer til ny idrettshall i Rørvik, settefiskfabrikk i Heim og ny Biltema-butikk i Namsos. I et korona-tregt marked nærmer industriselskapet seg en ordrereserve på 200 millioner.


– Jeg håper at de fleste blir med videre, sier Amdal, og bekrefter at alle har fått tilbud.

Han har inntrykk av at de ansatte er positive til OBBs overtagelse.

– Vi skal prøve å få dem i jobb så fort vi får jobber selv, sier Amdal, som presiserer at markedet må bygges opp igjen, og at han ikke kan love arbeid til alle med det samme.

Overhalla Betongbygg har møtt med de tillitsvalgte i Spenncon Verdal.   Foto: Overhalla Betongbygg

Betyr mye for Overhallas satsing

Overhalla Betongbygg er eid av Overhalla-gruppen, som fra før eier tre andre selskaper, og omsette for over 500 millioner i 2019. Amdal vil ikke gå ut med hvilken sum OBB betaler, men er tydelig på at dette er en stor investering for dem. De har hatt kapasitet til et kjøp av denne størrelsen en god stund, sier Amdal.

Det skal være en nedslitt fabrikk Overhalla overtar. Amdal bekrefter at det er et investeringsetterslep, men sier at fabrikken er god, og har stor produksjonskapasitet.

– Det er ikke noe problem å lage gode produkter her, sier Amdal, men forteller at det vil bli gjort kosmetisk arbeid først, og ytterligere investeringer etterhvert.

Koronakrisen har lagt en liten demper på markedet. Amdal håper oppkjøpet vil hjelpe Overhalla betongbygg, og tror på en veldig spennende tid fremover.

– Det betyr veldig mye for vår satsing fremover. I tillegg til hulldekker, skal vi satse stort på samferdsel, bruer, kulverter, og det som hører med store veianlegg, sier Amdal.

Endelig på trønderske hender

Arnt Ove Amdal forteller at det har vært dialog med Spenncon i tre måneders tid.

Både Spenncon Verdal og Centiga, Overhallas konkurrenter så langt, er utenlandsk eid. Nå blir Overhalla en ren trøndersk leverandør av betong i Trøndelag.

– Det er kjempeartig å få fabrikken på trønderske hender igjen. Det håper jeg at kundene ser på som positivt. Pengene blir igjen i Trøndelag, sier Amdal.

Det var i 1971 at Nordenfjeldske Spennbetong AS i Verdal ble innlemmet i det som i dag er Spenncon AS. Moderbedriften har hovedkontor i Sandvika, og har avdelinger og produksjonsanlegg over store deler av landet. I 1997 ble selskapet oppkjøpt av det internasjonale konglomeratet Consolis SAS, som da het Addtek, ifølge Spenncons hjemmesider.

Skal drive fabrikken bedre

Festekontrakten på tomta strekker seg flere år frem i tid, og to av Overhallas samarbeidspartnere leier også plass på tomta.

– Spenncon Verdal har gått i underskudd lenge - hvordan skal dere få den til å gå bra?

– Den er veldig kompletterende i henhold til det vi holder på med. Vi mener at vi er veldig gode til å kjøre prosjekter, og vi har drevet godt i mange år, sier Amdal.

Amdal mener også at det er en fordel med lokalt eierskap:

– Jeg personlig kommer til å være der en del. Vi kommer til å investere mer i bedriften, og jeg tror det vil skape en større motivasjon.

Administrerende direktør i Spenncon AS, Kathrine Lyngstad, er fornøyd med avtalen som er inngått.

– Overdragelsen av virksomheten vår i Verdal til Overhalla Betongbygg er en anerkjennelse av våre resultater skapt gjennom flere år. Spenncon AS har de siste to årene utvidet kapasiteten i fabrikkene i Hønefoss og på Skurve i Rogaland. Vi vil fortsatt betjene Trøndelagsmarkedet og resten av landet fra disse anleggene, samt vår fabrikk på Hjørungavåg, sier Lyngstad i en pressemelding.