Svenskene savner oss

Mens norske butikker har fått en kraftig oppsving i salg av både alkohol og andre varer, har næringsvirksomheten i Åre lidd en kraftig nedgang som følge av korona. 

TOMT: 17.07.2020 er systembolaget så og si tomt for handlende. I stor kontrast til tidligere år.   Foto: Privat

Nyheter

– Jeg tror mange her i Åre kommer til å veive med norske flagget når grensene åpnes, forteller butikksjef Henrik Weile på Coop Storlien.

Butikken ligger rett ved grensen mellom Trøndelag og Sverige, og har lidd store tap som følge av de stengte grensene.

– Du kan vel si at omtrent 95 prosent av alle våre kunder vanligvis er nordmenn. Nå kommer nesten ingen nordmenn til Sverige for å handle, vi ser kanskje maks en eller to nordmenn per dag.

Som følge av den tapte kundebasen har butikken måttet permittert alle ansatte som jobber på bakkenivå, og det er bare de i ledelsen som jobber 100 prosent.

SAVN: Butikksjef Henrik Weile på Coop Storlien tror svenskene kommer til å nærmest veive med norske flagget når grensene endelig åpnes.   Foto: Privat

Salget falt med 90 prosent

– Vi savner dere kjempemye! Dere er hjertelig velkommen tilbake, sier Jonathan Nilsson, butikksjef for ICA Åre.

Ifølge butikksjefen har ICA Åre lidd et omsetningstap på omtrent 50 prosent etter at grensene stengte.

– Vi har ikke kommet til det punktet at vi måtte stenge butikken, men som følge av de stengte grensene har omsetningen blitt halvert, forteller butikksjefen til Trønder-Avisa.

Ifølge Nilsson har de typiske varene nordmenn kjøper på ICA falt med 90 prosent. Her er det snakk om matvarer slik som ost, bacon, brus og kjøtt.

– Vi har i det siste fått en god del svenske turister til Åre, men de kjøper ikke de samme varene som nordmenn. Her går det heller i frukt og grønt samt meieriprodukter, forteller Nilsson.

KOM TILBAKE: Ifølge Jonathan Nilsson, butikksjef for ICA Åre, er savnet etter nordmenn stort. Fra Venstre: Tobias Reimbertsson og Jonathan Nilsson.   Foto: Privat

Her tas årets svenskehandel

Obs på Steinkjer har opplevd dobling av tobakksalget, og opptil 70 prosent økning i omsetningen av øl og brus. Summene som forsvinner over grensa betyr mye for lokale arbeidsplasser, mener butikksjefen.

Rekordomsetning for lokalbutikkene ved E6

Den enorme trafikken langs E6 har ført til omsetningsrekorder hos både Coop Marked Harran og Coop Marked Namsskogan. Dagligvarehandelen forventer tidenes salgssommer over hele landet.

Nordmenn i Spania får karantenevarsel fra Helsedirektoratet

Fredag kan det bli innført karantenekrav for reisende fra Spania. Helsedirektoratet sender nå ut SMS-varsel til nordmenn som befinner seg i landet.


Vekst på landsbasis

I Norge har konsumet av alt fra turutstyr til alkohol økt i stor grad som følge av korona. I Norge antar man at noen av grunnene til dette er de stengte grensene som forhindrer kjøp av billige konsumvarer via taxfree og svenskehandel.

I Sverige har Systembolaget også opplevd en vekst i salg av alkohol på landsbasis. Veksten har vært på 11 prosent sammenlignet med 2019. Ifølge pressesjef Bo Albertsson kan økningen forklares med at covid har ført til færre åpne restauranter og mindre innkjøp av alkohol i utlandet.

Til tross for en økning på landsbasis er det tydelig at en stor del av omsetningen til Systembolaget i Åre har lent seg på norske handlende. Sammenlignet med 2019 har butikken gått med et tap på hele 16 prosent.

– Jeg vil tro at alle ønsker å se at grensen mellom Norge og Sverige snart åpner, slik at vi nok en gang kan møtes over landegrensene uansett årsak, sier Albertsson.


Namsskogan, Roan, Leka og Frosta: − Sommerhandelen gjør det mulig å holde dagligvarebutikken åpen hele året

De stengte grensene mot Sverige vil strupe grensehandelen og gi Trøndelagsbutikkene et viktig oppsving som kan berge lokalbutikker, mener Virke.


«Svemester»

Selv om norske og svenske myndigheter har valgt å håndtere korona på ulike måter, er det klart at nordmenn og svensker generelt tenker i samme baner. På lik linje med årets norgesferie har svenskene kjørt sitt eget «svemester» – dette til stor glede for Åre kommune og dets turistvirksomhet.

Hos Holiday Club Åre har nordmenn utgjort mellom 20 og 25 prosent av dets gjester, forteller Miranda Ericsson næringssjef for Holiday Club Åre.

– Som følge av stengte grenser hadde vi nesten ingen gjester mellom april og juni, men på slutten av juni og begynnelsen av juli har det tatt seg kraftig opp. Vi har faktisk måttet si stopp på antall gjester vi kan ta imot for øyeblikket grunnet smittevernreglene.

Holiday Club Åre tapte omtrent 90 prosent av omsetningene i april og mai grunnet korona. Nå som semesteret er fult i gang, og hotellet fylt opp igjen har Ericsson tro på at ting gradvis vil normaliseres.

– På sikt tror jeg vi vil klare å komme tilbake til der vi var. Vi har en stor flom av svenske turister og det vi har tapt fra Norge har vi i stor grad fått tilbake fra Sverige.

Ikke et stort savn

Utenom en dagstur for å ta ut mat fra kjøleskapet og sikre at alt annet var på stell, har Gunnar Severeide fra Steinkjer vært adskilt fra hytta i Åre siden myndigheten stengte grensene.

Adskillelsen var som verst i begynnelsen da skisesongen var i full gang, men siden da har ikke Severeide kjent særlig på savnet.

– Det blir nok verre mot august og september, det er jo da det er finest å gå fjellturer.

– Etter at grensen ble stengt, har du vurdert å selge hytten i Åre til fordel for en i Norge?

– Nei så absolutt ikke. Jeg regner med at det ikke blir en varig sak dette her, det blir nok en hverdag etter hvert.