Bilimporten stuper, men brukte biler selger som varme hveteboller

Sulland Verdal har solgt ca. 200 brukte biler første halvår i år, mot 310 i hele 2019. – Nå blir det spennende å se om vi får tak i nok bruktbiler til å møte etterspørselen, sier daglig leder Christina Madsen.

STRÅLENDE BRUKTBILSALG: Daglig leder Christina Madsen ved Sulland Verdal sier at etterspørselen etter bruktbil er så stor at hun håper de klarer å skaffe nok biler. Stillstans hos fabrikkene, lite bruktimport og stor etterspørsel før ferien har skapt utfordringer man ennå ikke vet konsekvensen av.   Foto: Johan Arnt Nesgård

Nyheter

STEINKJER/LEVANGER: Det er nemlig bruktbil «alle» vil ha første halvår av 2020.

– Det har vært veldig bra fart på bruktbilsalget de siste månedene, forteller Christina Madsen.

Hun tror årsaken til den økte etterspørselen er sammensatt.

– Det er veldig mange som skal feriere i Norge og kjøre seg en tur. Man bruker bilen i stedet for å fly. For noen tvinger det seg fram et bilbytte, andre bestemmer seg for å bruke penger på dette i stedet for utenlandsreiser. Det som er spennende nå er om det er mulig å få tak i nok bruktbiler så vi kan fylle på. Det blir en utfordring å ha nok biler til å møte etterspørselen til folk, sier Madsen.

Steinkjer: Stint i bilhallen

I Steinkjer opplever også bilforhandlerne stor pågang og etterspørsel etter brukte biler.

– Vi har nok doblet salget av brukt i juni og juli år, målt mot de samme månedene i fjor. Enkelte dager har det vært stint med folk i salgshallen. Det er det sjelden vi opplever, sier daglig leder Terje Gausen i Sannan Bil AS.

Han er spent på om tendensen fortsetter etter at sommerferien er over.

– Det er nok norgesferien som har utløst etterspørselen. Vi må være forberedt på det bremser noe opp utover høsten, sier han.

Levanger: Tomme for brukt

Plassjef Rune Sørli i Toyota Bilia Levanger sier at situasjonen siden mai har vært ekstrem.

– Det er tilnærmet tomt i bilhallen, vi er utsolgt for bruktbiler. Vi har kjøpt opp biler fra privatpersoner, men likevel ikke klart å etterfylle. Vi har nok doblet salget av bruktbiler, til tross for mangelen på biler. Et vanlig lager er på 25–30 biler, nå sitter vi igjen med sju, sier Sørli.

Han legger til at det er en nasjonal trend om slår inn.

– Jeg kan aldri huske å ha sett så få biler på finn.no som nå. Vanligvis ligger det 70.000 biler ute for salg; nå er det under 50.000. Det har rast ut, sier han.

Bråstopp i nybilsalget

Salget av bruktbil har økt med 3,4 prosent første halvår i 2020 sammenlignet med 2019. Salget av nybil, derimot, har gått ned med 23,7 prosent, ifølge Opplysningsrådet for vegtrafikk (OFV).

– Da koronaen kom ble det fort bråstopp i nybilsalget, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i OFV.

Han forteller at bransjen hadde en veldig dårlig periode i siste halvdel av mars, hele april og inn i mai, så begynte det gradvis å nærme seg normalen.

– Vi er fortsatt langt bak fjoråret og forventningene vi hadde for salget i år. Men tallene for de første ukene av juli viser en nedgang sammenlignet med 2019 på bare 12,4 prosent. Markedet nærmer seg normalisert nå, og vi har ikke fullt så dramatisk nedgang som i de første månedene, sier Thorsen.

Han presiserer at tallene ikke fanger opp nylig inngåtte kontrakter, men biler som levert til kunde og registrert. Salget kan ha skjedd flere måneder i forvegen.


Fra superdødt til ekstremt mange forespørsler

Etter en måned i dvale, merker firmaet at interessen igjen er på vei opp


Trøndelag skiller seg ut

Ifølge OFV skiller Trøndelag seg litt ut med hensyn til nybilsalget.

– Trøndelag har ikke like stor nedgang som i landet totalt, med 18,7 prosent nedgang på nye personbiler første halvår. Men for første halvdel av juli så er det en økning på 30 prosent sammenlignet med i fjor. Det tyder på at bransjen har klart å levere ut en del biler som folk har ventet på en stund. Det er spesielt Volvo, BMW, Mitsubishi og Hyundai som har hatt en veldig økning de første dagene i juli. For ikke å snakke om Audi, som har nesten 84 prosent høyere salg i Trøndelag. De har gjort det veldig bra med sin Etron-modell over hele landet, forteller Thorsen.

Christina Madsen kan bekrefte at det har blitt levert mye Audi de siste månedene.

– Vi har solgt godt av Audi E-tron, og har mange i bestilling også. Det er mye prøvekjøring av og aktivitet rundt den. Vi introduserer også mange nye elbiler utover høsten, og har stor tro på at det berger oss ut året, sier Madsen og nevner Volkswagens modell ID3 og Skoda Enyaq.

Totalt har Sulland bil solgt cirka 200 brukte biler ut juni i år.

– Det er veldig bra. Vi solgte 310 brukte biler totalt i 2019.

Madsen mener det er for tidlig å fastslå konsekvensene av korona for bransjen.

– Det er lite import, og da er det flere som har utfordringer med å levere nye biler. Fabrikkene har stått stille, for vår del er det årsmodellendring nå, noe som også påvirker salget, samt at det er fellesferie på fabrikkene. Alt dette medfører litt ekstra glippe i forhold til tidligere år. Det er litt tidlig å si hvilke konsekvenser det vil gi, men vi håper vi klarer å komme vel i havn, sier hun.