I Spania? Dette dekker reiseforsikringen

Folkehelseinstituttet varslet fredag at myndighetene endrer reiserådet for Spania. Med rød status er det flere forhold reiseglade nordmenn må være klar over.

Går landet fra grønt til rødt er det flere forhold reiseglade nordmenn må være klar over. 

Nyheter

Allerede forrige uke varslet FHI at smittespredningen i Spania har tatt seg opp. Fredag utstedte myndighetene et nytt reiseråd som innebærer at hele Spania farges rødt.


Spania blir «rødt» – reisende til Norge må i ti dagers karantene

Smittesituasjonen i Spania gjør at nordmenn nå må i karantene når de kommer hjem derfra. Dette gjelder også Andorra.


– Om du har reist til et land som endres fra grønt til rødt av UD mens du oppholder deg der, så gjelder reiseforsikringen din fortsatt. Også om det skulle skje noe med deg relatert til Covid-19, du vil få hjelp av oss som normalt inntil du har kommet hjem, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB i en pressemelding.

Planlagt retur

Skadeforebyggeren presiserer at denne dekningen gjelder så fremt kunden har bestilt reisen når landet var grønt, enten den korte perioden nå i sommer, eller før 12. mars i år. Forsikringen dekker også evakuering hjem til Norge, hvis dette er beordret fra UD.

For norske reisende i Spania har UD ikke beordret evakuering. Sydenturistene kan derfor benytte seg av planlagt retur.

– Om du likevel vil hjem tidligere må du dekke dette selv. Dette er en av risikoene reisende tar når smittesituasjonen er så usikker som den er nå, sier Nielsen.

GIR RÅD: Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.  Foto: Fremtind

Har du kjøpt billett til Spania?

– Har du bestilt reise til Spania, eller et annet land som senere endres fra grønt til rødt før avreisetidspunktet ditt, så dekker vi avbestilling av reisen, sier Nilsen.

Også dette gjelder så fremt kunden har bestilt reisen når landet var grønt, enten den korte perioden nå i sommer, eller før 12. mars.

– Som alltid ber vi kundene henvende seg til flyselskapet eller reisearrangøren for å få klarhet i hva de refunderer, før de melder sak til oss, sier Nielsen.

Informasjonssjef Sigmund Clementz i Europeiske Reiseforsikring bekrefter at reiseforsikringen i stor grad vil dekke eventuelle meromkostninger for sydenturistene.

– Dersom landet eller regionen hadde grønt lys på seg ved avreise vil reiseforsikringen gjelde som normalt, inkludert medisinsk hjelp og eventuell hjemtransport ved sykdom. Vi erstatter også kostander knyttet til en eventuell karantene myndighetene i landet vil pålegge ved en endret situasjon – eller et utreiseforbud man skulle bli pålagt av lokale myndigheter i landet man er i, sier han.

Men:

– Det er viktig å være klar over at reiseforsikring ikke dekker tapt arbeidsinntekt ved karantene ved hjemkomst til Norge, hvis du ikke har ferie- eller fridager igjen til å gjennomføre karantenen i, understreker han.

Risiko å reise både til røde og grønne land

Dagens situasjon gjør at det risiko forbundet mot å reise både til grønne og røde land på UDs liste.

– Vi kan ikke nekte folk å reise, men vi oppfordrer alle våre kunder til å gjøre en grundig vurdering av situasjonen i landet du skal til før du bestiller, selv om landet er grønt i dag, sier Nielsen.

Reisende må være klar over at smittesituasjonen kan endre seg fort, som det har gjort i Spania, og i tillegg kan kapasiteten på lokalt helsevesen være dårligere enn normalt.

– Det gjør det vanskeligere for oss å hjelpe kundene våre om noe skulle skje. Det også usikkert hva som faktisk møter turistene når de ankommer sin destinasjon, og vi oppfordrer alle til å sette seg godt inn i lokale bestemmelser og karanteregler, sier Nielsen.

Ønsker du å reise til et land som er rødt, så vil reiseforsikringen ha begrensninger.

– Om du bestiller reise til et rødt land, som UD advarer mot å dra til, så må du være obs på at ikke får dekket avbestilling, og den dekker heller ikke covid-19 relaterte hendelser, sier Nielsen.

Forsikringen dekker derimot ordinære hendelser, også i røde land, som tapt bagasje eller om du blir utsatt for tyveri.