Murer-mangel i Namdalen: - Jeg kunne ansatt på dagen

Da Steven Stieng trengte hjelp til å fikse på verandaen, ringte han til murmestere i hele Namdalen, uten å finne en eneste ledig murer.

TRAVELT: - Det stemmer at det er veldig vanskelig å få tak i murere, forteller daglig leder i Murmestrene Tisløv, Tor Arne Tisløv.  

Nyheter

NAMSOS: – Jeg har ring rundt og det viser seg at alle er fullbooket til langt utpå høsten.

Det forteller Steven Stieng fra Namsos. Stieng bor i Oslo, men eier et hus i Bangdalen hvor han har behov for en murer som kan fikse fundamentet til verandaen.

TABBE: - Jeg gjorde en tabbe som har fått litt konsekvenser. Nå trenger jeg proff hjelp til å fikse det, sier Steven Stieng.  Foto: Privat

Helt sprengt

Murmestrene Tisløv AS holder til i Namsos og Steinkjer. Daglig leder for firmaet, Tor Arne Tisløv, kan bekrefte det Stieng sier.

– Det stemmer at det er veldig vanskelig å få tak i murere.

– Hvorfor?

- Det er ikke lett å si, men det er en balansegang i yrket hvor noen tider er roligere mens andre er mer travle. Nå når det er høysesong og ferie, er vi helt sprengt.

For øyeblikket er de åtte ansatte i firmaet, og Tisløv sier at de gjerne skulle vært flere.

– Jeg kunne ha ansatt på dagen, hvis noen hadde kommet innom og spurt etter jobb.

Langt fra Grong til Namsos...

Da Steven Stieng ikke fant noen ledige murere i Namsos-området, ringte han til et murerselskap i Grong. De hadde ledig tid, men da han fortalte at oppdraget var i Bangdalen ble det ingen avtale.

– Det virker som det er hoff å kjøre fra Grong til Namsos, og at de får såpass mange oppdrag at de prioriterer de som ligger nærmest.

Nå prøver Stieng murermestere utenfor Namdalen.

– Jeg har begynt å ringe til Steinkjer for å finne murere, men er redd for at mitt problem kanskje ikke er stort nok til at de orker å reise helt til Namsos. Konsekvensen er at verandaen kan kollapse når frosten kommer, forteller en oppgitt Stieng.

Murmester Tisløv sier at selv om de er nødt til å takke nei til mange oppdrag, er de ikke redd for å kjøre litt lengre strekninger.

– Vi kan kjøre til Rørvik hvis det er et oppdrag der. Avstand er ikke et problem.

Aldri arbeidsledig

Ifølge Utdanning.no er det i alle sektorer 3.662 personer i Norge som arbeider som murer på heltid.

Tisløv forteller at å være murer er et trygt og stabilt yrke.

– Hvis du velger å bli murer blir du aldri arbeidsledig. Vi startet opp firmaet i 1991, og det er 20 år siden vi sist permitterte noen, sier han.

– Ikke en gang under den verste perioden av koronapandemien?

– Nei, ikke en gang da.