Spania blir «rødt» – reisende til Norge må i ti dagers karantene

Smittesituasjonen i Spania gjør at nordmenn nå må i karantene når de kommer hjem derfra. Dette gjelder også Andorra.

STENGER SPANIA: Kartet viser regler for innreisekarantene som gjelder fra 25. juli 2020.  Foto: Folkehelseinstituttet

Nyheter

Det opplyser landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Hvis du kommer til Norge fra Spania, etter midnatt, må du i karantene, sier hun.

Karanteneplikten gjelder for alle som ankommer Norge etter midnatt, natt til lørdag.

Overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI) trekker fram at de seneste oppdateringene fra Spania, særlig i de nordvestlige regionene, sier at smittetallene går oppover.

– Det er iverksatt strenge tiltak, og det gir håp om at situasjonen snarlig vil komme under kontroll. Men dessverre er utviklingen slik at vi må innføre karantene etter reise fra Spania, sier han.

NYE RÅD: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF), overlege i FHI Are Stuwitz Berg og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad presenterte fredag regjeringens nye reiseråd.   Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Overlegen forteller om mange spørsmål om hvorfor FHI ikke gjør en regionvis vurdering for resten av EØS- og Schengen-området.

– Grunnen er blant annet et varierende datagrunnlag i ulike regioner i Europa og at en vurdering på regionnivå vil kunne gi uforutsigbarhet, sier han.

– Like fullt, vi vil vurdere om reiseråd kan gis på regionnivå i større deler av Europa i framtida, legger Are Stuwitz Berg til.

Samtidig åpnes det nå opp for reiser til Kalmar, Värmland, Örebro og Östergötland. Fra tidligere har Skåne, Kronoberg, og Blekinge grønn status. Det betyr at man kan reise dit uten å måtte i ti dagers karantene ved hjemkomst.

Trøndelags grenseregion Jämtland Härjedalen forblir stengt.

Myndighetene åpner også for reiser til hele Ungarn uten karanteneplikt.