Ekspertene: Dette er vinneraksjene nå

Her er ekspertenes beste anbefalinger til aksjeselskaper du vil kunne vinne mest på å investere i. De kommer også med klare råd til hva du bør styre unna.

GIR RÅD: Aksjeekspertene Jan Petter Sissener (til venstre), Mads Johannesen i Nordnet og Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning har alle gode råd til hvor du bør investere pengene dine.   Foto: Trond Lepperød (Nettavisen) / Nordnet / Alfred Berg Kapitalforvaltning

Nyheter

(Nettavisen): – Vi ser etter selskaper som har vekstpotensial, men samtidig har god balanse. Det vi ser gjør det bra i markedet nå, er selskaper som leverer digitale løsninger, og har fått et løft under koronakrisen, sier aksjeekspert Kristian Tunaal, som jobber som porteføljeforvalter i Alfred Berg Kapitalforvaltning.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet sier at også de ser at teknologi er verdt å satse pengene sine på.

– I dagens børsklima ser vi spesielt to klare trender. Det ene er fokus på «grønne aksjer», det andre er fokus er teknologiaksjer. Disse er også høyt priset, som impliserer høyere risiko, sier han.

Aksjemegler Jan Petter Sissener trekker derimot fram også andre selskaper som kan gjøre det stort de neste månedene, noe vi kommer tilbake til.

Les også: Kristian (25) doblet sparepengene på aksjer. Her er hans beste råd

Ekspertene: Disse aksjene bør du satse på

Teknologiselskaper er som nevnt noen av vinnerne på aksjemarkedet nå, og det er spesielt ett selskap som skiller seg ut ifølge Tunaal.

Det svenske selskapet Evolution Gaming, som leverer live kasino, har levert bra, og de dundrer avgårde. Fredag kom de med meget gode tall, som er mye bedre enn forventet, sier han.

Han legger til at han også anbefaler å se på andre svenske selskaper innen tipping.

– I Sverige er det flere bettingselskaper, for eksempel innen sport, som har gjort det bra, sier han.

Ser vi på det norske markedet, er det gode tider i friluftsbransjen, så her er det også verdt å vurdere en investering. Men et konkret selskap i det norske aksjemarkedet som Tunaal trekker fram, i en annen bransje, er Fjordkraft.

– Det er et godt strømleverandørselskap som vi har investert en del i. Det de har gjort som ikke så mange andre har, er å vokse seg store og konsoliderer bransjen, og kan hente ut stordriftsfordeler, forteller han, og fortsetter:

– De annonserte et oppkjøp fredag, som aksjemarkedet ser ut til å reagere bra på.

Les også: Ekspertene tror denne fiske-aksjen vil skyte fart: – Stort potensial og er verdsatt billig

Johannesen i Nordnet har andre anbefalinger til vinneraksjer. Som nevnt er teknologiaksjer gjerne høyt priset, men det finnes mange selskaper som er priset noe lavere som kan være verdt å ta en titt på.

– Oljeselskapet Aker BP, storbanken DNB og oppdrettskjempen Mowi er selskaper som derav er interessante. Dette er store selskaper med en god forretningsmodell og evne til å betale utbytte, anbefaler han.

Det er imidlertid helt andre aksjeselskaper Sissener mener du bør gå for om du vil tjene mest mulig penger.

Yara, Storebrand og Europris er de største og beste norske selskapene, som jeg tror du vil tjene godt på fremover. Ut året vil du tjene gode penger på Yara og Storebrand, det er jeg ganske sikker på, sier Sissener.

Anbefaler bærekraft

Sissener trekker samtidig fram at selskaper med ESG-status, som satser på bærekraft, for eksempel Scatec Solar, er noe han anbefaler.

– Energiaksjer og grønne aksjer med inntjening og fremtiden foran seg er lurt å investere i. Kjøp aksjer i selskaper med stabil og god inntjening, oppfordrer aksjemegleren.

Også Johannesen i Nordnet sier at de har sett at aksjer i ESG-bransjen, i likhet med teknologibransjen, har vært ekstremt populære i lang tid.

I år har også helsesektoren på børs vært svært lukrativ. Igjen er dette opp til hva du som investor tror om fremtiden, men det skjer uten tvil mye spennende innenfor helse, fornybar energi og teknologi. Dette er lange megatrender som ikke stopper med det første.

Johannesen påpeker imidlertid at du alltid bør gå for aksjer som du selv har brukt tid på å analysere og gjøre seg kjent med.

– På denne måten gjør du som investor en bedre risikovurdering, som igjen øker sannsynligheten for god langsiktig avkastning, forklarer investeringsøkonomen.

Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank, forteller at dersom man ønsker å kjøpe enkeltaksjer, anbefaler han å velge selskaper som har solid balanse, som tjener bra med penger og som kan klare seg gjennom både oppturer og nedturer i økonomien.

– Akkurat nå ser vi størst potensial i teknologi- og telekommunikasjonssektorene. Samtidig øyner vi gode muligheter for bank- og finansaksjer ettersom økonomien vil bedres fremover, noe bankene gjerne drar nytte av i form av økt inntjening og reduserte utlånstap, forklarer han.

Les også: Gebyr kan spise opp én fjerdedel av pensjonssparingen – slik unngår du det

Dette bør du styre unna

Det er imidlertid andre selskaper du bør holde deg unna akkurat nå.

Hold deg unna Norwegian og Nel, råder Sissener.

Han forklarer at han ikke tror at selskaper med så mye gjeld og liten omsetning som disse, vil bli lønnsomme.

Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning kommer også med sine råd.

– På den norske børsen er det fortsatt tungt innen energibransjen, så der er vi litt forsiktige, sier Tunaal.

Dette gjelder for eksempel oljeselskaper og riggselskaper.

– Årsaken til at du bør være forsiktig med energiselskaper er at det er såpass langt fram til de gode tidene, forklarer eksperten.

Johannesen har også klare anbefalinger på hva du bør styre unna.

- En gylden regel er å holde seg unna selskaper med store gjeldsforpliktelser og som har sin virksomhet innenfor bransjer som sliter. Her blir det naturlig å nevne supply og oljeservice, der jeg ikke ser en bedring før mange av selskapene refinansieres av bankene. Her kan man nevne Seadrill, Dof og Solstad Farstad, sier han.