Varehandelen skjøt ytterligere fart i juni

Etter en solid vekst denne koronavåren, skjøt detaljhandelen ytterligere fart den første sommermåneden.

COMEBACK: Klesbutikkene selger nå mer enn de gjorde før koronapandemien satte inn.   Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Nyheter

Omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk opp med hele 5,7 prosent fra mai til juni 2020, viser sesongjusterte tall. Dette skjer etter en oppgang på 2,8 prosent fra april til mai, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Som en følge av koronaviruset og restriksjoner i forbindelse med dette ser det ut til at nordmenn de siste månedene har vridd konsumet sitt i retning av å bruke mindre penger på kjøp av tjenester, og mer på varekonsum av enkelte varegrupper. I tillegg påvirkes handelen i Norge av betydelig redusert grensehandel, skriver byrået i en melding.

De største bidragene til den samlede veksten kom fra dagligvarebutikker og klesbutikker. Klesbutikkene ble hardt rammet av innføringen av smitteverntiltak og opplevde derfor en stor nedgang i omsetningsvolumet i starten av koronapandemien. Det kan forklare noe av veksten i juni, men omsettingsvolumet steg enda høyere enn før koronapandemien satte inn.

Bensinstasjoner og skobutikker bidro også til den samlede veksten.