God stemning under åpningen av «Trøndersk matfestival på hjul» i Rørvik

I morgentimene før åpningen av «Trøndersk matfestival på hjul», lå regnet og truet de lokale matprodusentene på torget i Rørvik. Til oppholds ønsket ordfører Amund Hellesø velkommen til matfestivalen.

REPRESENTERER LIERNE: Roy Inge Bergli i Liverten og Jon Anders Husby i Baxt Lierne er spente på om det vil dukke opp folk i løpet av dagen. De syns matfestivalen er et viktig tiltak for å starte opp igjen etter en tøff koronatid.  Foto: Martine Torstad Arnø

Nyheter

RØRVIK: – Engasjementet fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke og lokale matentusiaster og produsentene i forbindelsen med mini-touren i Namdalen er fantastisk. I dag får vi se hvor stort mangfold Namdalen har av lokale matprodusenter, alt fra kystens perler til hav og landbruksprodukter, sa ordfører Hellesø i åpningstalen.

Sammen med ordførerne Elisabeth Helmersen (Leka), Arnhild Holstad (Namsos), Bente Estil (Lierne) og varaordfører i Nærøysund Terje Settenøy, var de innom de forskjellige aktørene som deltok. Blant annet Sara Laugen og Svanhild Aardal fra matlinja ved Ytre Namdal videregående skole som delte ut fiskekaker på pinne. Noe som falt i stor smak hos politikerne.

FISKEKAKE PÅ PINNE: Ordførerne Arnhild Holstad i Namsos, Elisabeth Helmersen fra Leka, varaordfører og ordfører i Nærøysund kommune Terje Settenøy og Amund Hellesø og Bente Estil fra Lierne fikk fiskekake på gaffel servert fra elever på Ytre Namdal Videregående skole. 

Viktig støtte

En av de lokale aktørene som har opplevd godt salg under koronakrisen, er Britts bakeri. Hun hadde en måned uten produksjon da hun trodde salget ville gå dårlig. Nå er hun redd for at hun ikke skal klare å produsere nok til Kolvereiddagene neste uke.

– Salget har gått meget bra. Det har vært mange turister som har kjøpt hos oss, og tida framover er travel. Jeg er spent på om jeg klarer å bake nok til resten av uka og den kommende uka, forteller Britt Kristensen.

Hun syns det er et fantastisk tilbud å få delta på den lokale matfestivalen. Ved standen står Terje Sørvik, som er innom festivalen som leder i hovedutvalget for næring – og for å støtte tanta si.

– Trøndelag har plassert seg på kartet som Norges matregion. I år ble et spesielt med en festival på hjul. Det gir desto større mulighet for de lokale matprodusentene å vise seg fram på heimplassen. Fylkeskommunen syns tiltaket om en lokal matfestival er veldig bra. Også er det viktig å støtte opp produsenter lokalt, som tanta mi som driver Britts bakeri og fører videre en viktig familietradisjon, sier Sørvik.

SELFIE MED TANTE: Terje Sørvik representerte både Trøndelag fylkeskommune og som tantebarn under matfestivalen. Her han selfie med tante Britt Kristensen som har opprettholdt en viktig familietradisjon siden midten av 1990-tallet. 

Leier ut seg selv

Trond Nubdal driver firmaet Kokk til leie og leier ut seg selv til matlaging både lokalt og andre steder i landet. I tillegg driver han et firma i Spania som eksporterer mat til hotell- og resturantbransjen i Norge. Et firma som virkelig får kjenne på at grensene er stengt.

– En trøndersk tour var en fin vri på den avlyste matfestivalen i Trondheim. Det er fint å spre de lokale aktørene utover flere deler av regionen, så flere kommuner får oppleve hva Namdalen har å by på. I dag står jeg sammen med Kim Arnø, som jeg ofte har samarbeidet med. Det fungerer godt, skryter Nubdal.

Da han mistet alle oppdrag i løpet av mars, så det mørkt ut. Nå har han så vidt begynt å få oppdrag igjen, men likevel ble det et kjedelig år.

– Det har vært lite å gjøre. Alt jeg det planlagte gikk i vasken. Nå krysser jeg fingrene for at vi kan legge denne tida bak oss. Et slikt arrangement gir meg mulighet til å bli engasjert igjen. Jeg skulle ha vært i Spania flere ganger i år, noe som ikke skjer nå.

KOKK TIL LEIE: Trond Nubdal (til høyre) i firmaet "Kokk til leie" syns matfestivalen er en fin vri på avlyste arrangementer i vår. Sammen med Kim Arnø jobber de for å gi de besøkende under "matfestivalen på hjul" noe godt å bite i.  Foto: Martine Torstad Arnø

En ny start

Liverten og Baxt Lierne har også fått kjenne på forskjellige sider av nedstengninga av samfunnet.

– Vi opplevde liten omsetning i tida etter mars på grunn av avlyste arrangement og lite turisme fra Sverige. Derfor er denne uka viktig for oss. Vi får på en måte en ny start igjen, det er et viktig tiltak for å ta igjen litt av det tapte, sier Roy Inge Bergli i Liverten.


Nå tvinges bedriftene til å bli digitale:

– Mye av det vi lærer nå, tar vi med oss etter at krisen er over

Nå tvinges arbeidslivet over på digitale løsninger. Det gir mer å gjøre for leverandørene.


LI-BAB: Sofie Lian (19) var en av mange gjester innom den lokale matfestivalen. Hun fikk prøve Liernes egne Li-bab, noe som falt i smak hos nittenåringen.  Foto: Martine Torstad Arnø

For Baxt Lierne har de merket en motsatt effekt, hvor salget har holdt seg stabilt.

– Våre produkter selges gjennom dagligvarebutikkene, som igjen har opplevd stort oppsving under koronakrisen, forteller Jon Anders Husby.


Baxt sikret heimkjøp av lefsa: – Dette er beviset på at Orkla tok feil

Baxt er klare til å øke produksjonen i Sørli etter å ha hentet «heim» produksjonen av Li-klenningen og Vestlandslefsa.


De to bedriftene har stått sammen i flere år under Trøndersk matfestival i Trondheim. Siden det er første gang med festival i Namdalen er de spente på om folk kommer.

– På fredag blir vi på hjemmebane i Lierne. Det er stort fokus på lokal mat for tida, så det handler bare om å få folket ut av godstolen og ut hit, sier Bergli.

REPRESENTERER LIERNE: Roy Inge Bergli i Liverten og Jon Anders Husby i Baxt Lierne er spente på om det vil dukke opp folk i løpet av dagen. De syns matfestivalen er et viktig tiltak for å starte opp igjen etter en tøff koronatid.  Foto: Martine Torstad Arnø

Vellykket festival

På torgplassen i Rørvik er det god stemning blant folket som har møtt opp. Noen spiser på en fiskekake på pinne, eller på den berømte Libaben og drikker saft fra Nubdalseng gård. I bakgrunnen synger Andreas Øvergård på en egenprodusert sang laget i forbindelse med matfestivalen.

– Andreas er en kreativ mann. Vi er glad for at han tok turen hit for å synge til oss. Artig at han har skrevet en sang til arrangementet som ser ut til å bli vellykket. Været er fint, folk kjøper mat og smiler stort. Dette lover bra for resten av uka, forteller arrangør Lars Fredrik Mørch fra Namdalskysten næringsforening.

– Jeg er godt trent i matvegen, så det blir nok noen smaksprøver på meg i dag, sier Lars og ler.

FORNØYD ARRANGØRER: – Jeg håper dette er en motivasjon for de som besøker matfestivalen i dag, som får smake på matvarene og se hva Namdalen har å tilby av lokalmat, til å handle mer lokalt, sier Lars Fredrik Mørch til NA. Her sammen med arrangør fra Visit Namdalen Bente Snildal. 

Arrangør Bente Snildal i Visit Namdalen har vært spent på hvordan festivalen ville utvikle seg og på hvor mange som ville komme innom i løpet av dagen.

I tillegg til lokalbefolkning, har det vært både tyske bobilturister og cruiseskipturister innom matfestivalen. I forbindelse med cruiseskip-anløpet valgte de å arrangere åpningen av touren i Rørvik.

– Det er kjempeviktig for Namdalen å markere seg som en destinasjon for lokalmat. I to år på rad har vi hatt det største teltet på den trønderske matfestivalen. Det viser hvor stor regionen vår er på lokalmat, mener Snildal.