– Vi heller mot at Norges Bank vil ta nok en heving på 0,5 prosentpoeng, men det er vanskelig å vite hva de vil lande på, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets til E24.

Hun sier temperaturen i norsk økonomi holder seg høyere enn Norges Bank hadde trodd.

Ved forrige renteheving i september hevet Sentralbanken renten med 0,5 prosentpoeng – en såkalt dobbelt renteheving – til 2,25 prosent. Det var den tredje doble hevingen på rad.

Norges Bank har i løpet av det siste året svart på en prisvekst som ligger skyhøyt over inflasjonsmålet med hele seks hevinger av styringsrenta, som nå er på sitt høyeste nivå siden 2011.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, tror at renten vil heves med 0,25 prosentpoeng.

– Nå er vi oppe på relativt høye rentenivåer, til et klart innstrammende nivå, og renten skal videre opp. Man trenger ikke skynde seg videre selv om tallene i det siste har overrasket. Man kan bruke litt mer tid på å se det an, sier Hov.

Les også

Slik forhandler du ned boliglånsrenta: – Årets mest lønnsomme telefonsamtale

Swedbanks sjeføkonom Kjetil Martinsen tror likt som DNB og venter dobbel renteheving.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har sagt at avveiene i pengepolitikken vil bli vanskeligere framover.

– Vi er i en situasjon hvor vi på den ene siden opplever høy inflasjon som tilsier en høyere rente isolert sett, men samtidig når vi ser fremover at veksten avtar og vi får en svakere økonomisk utvikling, da er det en mer krevende avveiing for en sentralbank, sier hun.

Her kan du se hva økt rente vil betyr for lommeboka di: