(Nidaros)

Onsdag publiserte Eiendom Norge boligprisstatistikken for oktober måned.

Den viser at boligprisene steg med 0,6 prosent i oktober. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,1 prosent.

Trondheim har hatt en sterkere sesongjustert utvikling sist måned sammenliknet med Bergen (+0,2 prosent), Oslo (-0,1 prosent) og Stavanger (-1,1 prosent), skriver Eiendom Norge i en pressemelding.

De siste 12 månedene har boligprisene i Trondheim steget med 10,3 prosent. Byen har en sterkere 12 måneders vekst enn i Bergen (+7,9 prosent), Stavanger (+6,5 prosent), og Oslo (+5,5 prosent).

Det har i oktober blitt solgt 437 boliger i Trondheim. Det er 13,6 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2020. Hittil i år er det solgt 5119 boliger. Det er 3,7 prosent flere sammenliknet med samme periode i fjor, skriver de videre i pressemeldingen.

Det har i oktober blitt lagt ut 451 boliger for salg i Trondheim. Det er 1,5 prosent færre sammenliknet med tilsvarende måned i 2020. Hittil i år har det blitt lagt ut 5164 boliger for salg. Det er 2,4 prosent flere sammenliknet med samme periode i fjor.

Gjennomsnittlig salgstid sist måned i Trondheim var 24 dager. Det er raskere enn landet for øvrig som hadde et snitt på 33 dager.

Medianboligen i Trondheim koster nå kroner 3.500.000,-

Oppsiktsvekkende

Leder strategi og analyse i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge, Jan-Håvard Valstad, kommenterer tallene overfor Nidaros.

«Det var en oppsiktsvekkende positiv prisvekst i Trondheim i oktober måned. Vanligvis korrigeres prisene litt ned måned for måned i fjerde kvartal, men i år ser vi at det er så få boliger for salg, samtidig som etterspørselen fortsatt holder seg bra – slik at det blir mange interessenter per bolig og derfor også budrunder og stigende priser – på tross av at siste del av året vanligvis er roligere i boligmarkedet,» skriver han i en e-post til Nidaros.

Han sier videre at det tar kort tid å selge boligene nå.

«Med få boliger for salg – ca 400 brukte boliger ute for salg i Trondheim nå, sammenlignet med omtrent 600 på samme tidspunkt i fjor, og nærmere 900 brukte boliger for salg på samme tidspunkt høsten 2018 og 2019 – tar det også kort tid å selge hver enektl bolig (24 dager i snitt) og boliger selges i snitt til ca 3,5 % over prisantydning,» fortsetter han.

Valstad mener det er et godt marked i Trondheim nå.

«I sum har boligprisene i Trondheim steget over ti prosent så langt i år, og vi har fortsatt et svært godt marked for de som skal selge boligen sin de neste ukene. Vanligvis vet vi at det også kommer nye potensielle boligkjøpere på banen fra årsskiftet, og med så få boliger for salg nå kan vi forvente full fart i boligmarkedet også fra nyttår og inn i 2022.»