Regjeringen letter på noen av koronatiltakene, men beholder også mange av dem. – Vi er inne i en ny fase av pandemien, sier statsministeren.

– Vi kan slippe opp noe, men vi kan ikke slippe opp helt. Det er den vanskelige balansegangen som kreves for å bevare kontroll med pandemien i den situasjonen vi går inn, statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på torsdagens koronapressekonferanse.

Der kunngjorde regjeringen at det fra fredag av igjen blir lov å servere øl, vin og sprit fram til klokka 23 på restauranter og barer.

I tillegg fjernes kravet om gult nivå i skoler og barnehager. Også videregående skoler går over til grønt nivå, men det understrekes at hver kommune må vurdere om det er behov for lokale innstramminger.

Flere på arrangementer

I tillegg har regjeringen vedtatt følgende endringer:

  • Det åpnes for opptil 200 personer på innendørs arrangementer med faste sitteplasser.
  • Utendørs idrettsaktiviteter for barn og unge kan gjennomføres som normalt. Innendørs anbefales en gruppestørrelse på 20 personer.
  • Karantenereglene legges om slik at testing kan erstatte karantene i større grad.

Beholder meteren

Samtidig beholder regjeringen anbefalingen om å holde 1 meters avstand til andre enn de nærmeste og rådet om å ikke ha mer enn ti gjester hjemme.

For øvrig videreføres også påbud om bruk av munnbind når det ikke er mulig å holde minst 1 meters avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, taxi og innendørs stasjonsområder.

– Vi må fortsatt ha tiltak for redusert kontakt slik at vi bevarer kontrollen med pandemien. Fremover vil smitten etter alt å dømme rakst, sier statsministeren.

Han viste til beregninger fra FHI om at smittetoppen ligger foran oss.

– Jobben nå blir å sørge for at smitten ikke øker så raskt og så mye at helse og omsorgstjenesten overbelastes på grunn av for mange pasienter og høyt sykefravær, sa Støre.