Salmars neste havmerd kan bli bygget i Verdal: – Kværner kan gi et attraktivt tilbud

UTREDER SAMARBEID: Under Fagdag havbruk i november 2019 viste verftsdirektør Erik Stiklestad frem potensielle prosjekter for Kværner Verdal i fremtiden. Her ses havmerden tydelig som et gult element på skissen.

UTREDER SAMARBEID: Under Fagdag havbruk i november 2019 viste verftsdirektør Erik Stiklestad frem potensielle prosjekter for Kværner Verdal i fremtiden. Her ses havmerden tydelig som et gult element på skissen. Foto:

– Vi tror vi fikk frem at Kværner kan gi et attraktivt tilbud, og så vil tiden vise hva som skjer videre i prosessen, sier verftsdirektør ved Kværner Verdal, Erik Stiklestad.

DEL

Forrige uke ble det klart at Salmar lukter på Kværner Verdal som produsent av havmerder.

– Klart, vi er jo her for en grunn, og det er å se på muligheten for å legge produksjon av havmerder til Kværner Verdal, sier Salmar-sjef Gustav Witzøe til Innherred.

Salmars første havmerd ble bygget i Kina, men det er ennå ikke kjent hvor oppfølgeren «Smart Fish Farm» skal bygges.

Ser på muligheter

Verftsdirektør Erik Stiklestad har ikke tidligere kommentert planene, men sier nå til NT24 at de ser om det finnes muligheter for samarbeid

– Vi har hatt et godt møte med Salmar. Vi tror vi fikk frem at Kværner kan gi et attraktivt tilbud, og så vil tiden vise hva som skjer videre i prosessen, sier Stiklestad.

Han forteller at Kværner har et fantastisk anlegg i Verdal som er effektiv for leveranser av mange type prosjekter.

– For tiden ser vi om det finnes muligheter innenfor fornybart så som leveranser til offshore vind, samt om vi kan være en leverandør til fiskeoppdrett, sier han.

Vil ha produksjon i Trøndelag

I sommer skrev iLaks at fylkesvaraordfører Tomas Iver Hallem (Sp) vil ha på plass egne utviklingskonsesjoner for lakseoppdrett i Trøndelag, slik at produksjonen av fremtidige havfarmer skjer i fylket. Da nevnte han også at Kværner Verdal vurderte produksjon av havfarmer til oppdrettsnæringen.

iLaks har spurt Gustav Witzøe om han kan utdype planene rundt Kværner Verdal, men han svarer at han har ikke noe nytt å meddele nå, utover det som ble sagt på Verdal under besøket, og at Salmar nå vil ta interne avklaringer før de har noe nytt å meddele.

Fakta om Ocean Farm 1

  • Verdens første oppdrettsanlegg til havs.
  • Ocean Farm 1 er bygget som en fullskala pilot og utformet for å teste ut både biologiske og teknologiske sider ved å drive fiskeoppdrett til havs.
  • Ocean Farm 1, dimensjoner: høyde: 69 meter, diameter: 110 meter og volum: 250.000 m3
  • Nærings- og fiskeridepartementet vedtok i november 2015 en midlertidig ordning hvor det kan tildeles utviklingstillatelser til prosjekter som innebærer betydelig innovasjon og investeringer. Målet er å stimulere til utvikling av ny teknologi og løsninger som kan bidra til at bransjen kan vokse samtidig som hensynet til miljø og bærekraft er ivaretatt. Ocean Farm-prosjekt er rettet inn mot nettopp denne utfordringen, og SalMar var den første norske produsenten som ble tildelt denne type utviklingstillatelse.

Ønsker ro rundt rammevilkår

Witzøe besøkte Kværner Verdal sammen med administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid og administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark. Han forteller til iLaks at de har bedt regjeringen åpne for egen tildelingsrunde på havbasert havbruk.

– Når det nå er interesse fra Kværner Verdal for å bygge slike anlegg må det også ses i sammenheng med oljeskatteregimet som kom på plass i vår, og som muliggjør nye satsingsområder for selskapet. Nå er det viktig at det blir ro rundt grunnleggende rammevilkår, slik at vi får realisert store investeringer i norsk havbruksnæring, og dermed også sikrer investeringer hos norsk leverandørindustri, sier han til iLaks.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken