TRONDHEIM: – Oppmøtet forteller meg at lakseskatten fortsatt engasjerer folk som bor og arbeider på kysten, sier Mette Bråten til NT24.

Fredag morgen var hun én av flere hundre demonstranter fra laksebransjen som tok oppstilling utenfor landsmøtehotellet i Trondheim. Der har et rekordhøyt antall Senterparti-delegater samlet seg.

Iført T-skjorter med et fiskeskjelett og påskriften «Staten tok resten» ga de frammøtte tydelig beskjed til Senterpartiet hva de mener om den foreslåtte lakseskatten.

– Jeg håper at politikerne ser hva dette handler om, at politikken rammer folk og arbeidsplasser, sier Bråten, som også tok med seg budskapet sitt opp på scenen.

Sammen med kollegaer i SinkabergHansen sto hun i spissen da ytternamdalingene markerte sin motstand mot lakseskatten med et fakkeltog i fjor høst.

Grunnrenteskatten ble innført 1. januar, mens høringsfristen utløp tre dager senere. Nå venter bransjen i spenning på hva som blir den endelige innretninga av skatten.

– Sp-delegatene bør ta med seg vår protest inn i landsmøtesalen, sier Bråten.

Frykter masseoppsigelser

Gjennom det såkalte Kystbrølet har ansatte og næringsaktører mobilisert til kamp mot grunnrenteskatt på havbruk.

– Nå vil vi at Senterpartiet skal lytte til kysten, det er ingen skam å snu. Vi føler oss lurt, sier Salmar-tillitsvalg og initiativtaker til Kystbrøl-markeringa, Hans Stølan, til IntraFish.

Arnt Ove Amdal, daglig leder og eier i leverandørselskapet Overhalla Betongbygg, var blant appellantene under markeringa.

– Mitt budskap er at staten raserer næringslivet langs kysten. Grunnrenteskatt sørger sammen med økninger i formues- og utbytteskatten for at det rett og slett ikke er mulig å investere langs kysten lenger, sier Amdal.

Ifølge Amdal har lakseskatten hatt en umiddelbar negativ effekt på ordrereserven i selskapet.

– Bare i løpet av den første uka forsvant det kontraktsverdier for mer enn 400 millioner kroner. Etter at grunnrenteskatten ble lansert har vi bare fått ett oppdrag fra havbruksnæringa. Det sier sitt om usikkerheten som hersker i markedet om dagen, sier Amdal.

– Hvilke konsekvenser får det for de som jobber i selskapet?

– Havbruk står for en tredel av omsetninga vår. 60 til 70 arbeidsplasser står i fare om det ikke skjer en endring i skattepolitikken, mener Amdal.

– Verdiene skapes ikke på Aker Brygge

D.D.E.-frontmann Bjarne Brøndbo sørget for tonefølge til brølet fra kysten.

– Jeg får betalt for å spille, men dette er en god sak, sier Brøndbo til Dagbladet.

– Jeg vet hva ordene forutsigbarhet og rammevilkår betyr. Jeg er her for at politikerne må forstå at verdiene i Norge ikke skapes på Aker Brygge, men i Distrikts-Norge. Det er det som skjer lokalt som holder liv i det offentlige Norge, sier D.D.E.-profilen og bilopphuggeren til avisa.

Vedum forsvarer lakseskatten

Fra talerstolen forsvarer partileder Trygve Slagsvold Vedum lakseskatten.

– Vi synes det er kjempebra at folk tjener seg rike på havbruk. men hvis du har veldig store overskudd med å bruke fellesskaps arealer, så må du dele litt mer, sa Vedum da han talte til landsmøtet.

Han sammenlikner dagens debatt, med det som skjedde da man bygget ut vannkraft på begynnelsen av 1900-tallet.

– Nå er det uro. Nå er det bråk. Men om fem-ti år kommer folk til å si at dette var rett. Akkurat som de sa på vannkraft på begynnelsen av 1900-tallet, sier partilederen.

– Hvordan kan du være så sikker?

– Fordi det er alltid konflikt når man innfører denne type saker. Men den norske modellen er at når man har rike naturressurser, så deler vi. Og når man da har veldig store overskudd av havbruk, så mener vi at det er helt vesentlig at man deler både til lokalsamfunnet og oss som fellesskap, sier Vedum til NTB.

I tida fram mot landsmøtet har spørsmålet om skattlegging av oppdretterne imidlertid avdekket et betydelig strekk i feltet. Sp-ordførere fra flere kystkommuner og fylkespartiet i Trøndelag har tidligere gått kraftig ut mot lakseskatten.