Beslutningen om å forlenge Stoltenbergs periode ble tatt på et hastetoppmøte i Nato torsdag.

– Jeg har i dag takket ja til å fortsette som generalsekretær i Nato. Vi står overfor en skjebnetid for europeisk sikkerhet. Jeg er takknemlig for tilliten som Natos stats- og regjeringssjefer har vist meg, og vil vie all min oppmerksomhet til å lede alliansen gjennom denne krevende tiden, sier Stoltenberg i en kommentar sendt på SMS til NTB via hans presserådgiver.

– Samtidig har jeg informert Finansdepartementet om at jeg frasier meg stillingen som sentralbanksjef. Nato trenger en generalsekretær som ikke over lengre tid er på vei et annet sted, spesielt nå, fortsetter han.

Jens Stoltenberg ble utnevnt som sentralbanksjef 4. februar 2022. Han skulle etter planen gå av som generalsekretær i Nato 1. oktober og tiltre som sentralbanksjef rundt 1. desember i år.

– Jeg skulle selvfølgelig gjerne sett at Jens Stoltenberg ble vår neste sentralbanksjef, men vi står midt i en dramatisk situasjon i Europa og jeg har stor forståelse for at han prioriterer å fortsette i den viktige rollen han har i Nato, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Bache blir sentralbanksjef

Ida Wolden Bache blir utnevnt som ny sentralbanksjef for en åremålsperiode på seks år, opplyser Finansdepartementet. Finansministeren vil så snart som mulig legge frem en innstilling for Kongen i statsråd om å utnevne Bache, som var Stoltenbergs fremste rival i kampen om toppjobben.

– Det er kort tid siden vi fullførte en grundig ansettelsesprosess hvor Ida Wolden Bache ble vurdert som svært kompetent for stillingen. Hun har allerede fungert som sentralbanksjef i noen uker, og fyller rollen på en god måte. Norge har en utmerket sentralbanksjef i henne, sier finansministeren.

Støtte fra Støre

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kunne tidligere torsdag fortelle at han hadde snakket med Stoltenberg og formidlet at Norge ville støtte en forlengelse.

– At alle Natos medlemsland ønsker at Jens Stoltenberg fortsetter som generalsekretær i den urolige tiden vi nå befinner oss i, er en anerkjennelse av den solide jobben han har gjort, og betydningen han har for Nato, sier Støre.

– Aldri før har alliansen stått sterkere, og aldri før i alliansens historie har samhold vært viktigere.

Stoltenberg overtok som generalsekretær i Nato i 2014.

I etterkant er Stoltenbergs periode blitt forlenget to ganger. Han er på vei til å bli den lengstsittende generalsekretæren siden Joseph Luns, som satt i tolv år fra 1971 til 1984.