Tre kompiser satset sparepengene. Nå knuser de konkurrentene og klarer ikke å mette markedet

SUKSESS: Monkey Brew er det mest solgte merket hos Gulating på Byhaven. Bryggerigründer Jorg Solheim forteller om sakte vekst og magre år på vei mot et spirende ølimperium. Kjøpmann Tommy Helland (i bakgrunnen) synes de lokale bryggerne har prestert fantastisk.

SUKSESS: Monkey Brew er det mest solgte merket hos Gulating på Byhaven. Bryggerigründer Jorg Solheim forteller om sakte vekst og magre år på vei mot et spirende ølimperium. Kjøpmann Tommy Helland (i bakgrunnen) synes de lokale bryggerne har prestert fantastisk.

Etter fire år med sene kvelder, minilønn og sparing, har Monkey Brew endelig tatt av. Nå er problemet å levere nok til et tilsynelatende umettelig marked.

DEL

Karene bak Monkey Brew kan glise: Ølet deres solgte for 4,7 millioner kroner i fjor og lar dem endelig ta ut anstendig lønn.

Ølet, som brygges på Nyhavna i Trondheim, leveres blant annet til fasjonable Britannia og gründernes egen pub Habitat.

– Vi sliter med produksjonskapasiteten. Når en batch er ferdig, selges den ut omtrent samme dag. Nå har vi noen tanker på vei og håper å øke produksjonen med 60 prosent i tide til juleølsalget, sier 33 år gamle Jorg Solheim.

Kjøpte konkursbo

Sammen med Bjarke Vang og Pål Mikalsen Rolfsen lagde han øl på hobbybasis siden 2008. I 2013, samtidig som de vant NM i hjemmebrygging, reiste Solheim langs USAs vestkyst for å studere bransjen.

Kompisene bestemte seg for å satse, og investerte 140.000 kroner hver i bryggeripuben Taps på Bakklandet. Kalenderen viste 2015 og trondhjemmere fikk for første gang smake Monkey Brew.

Etterspørselen økte og tilbakemeldingene var gode. Vennene ville satse større.

Med lån og investeringer fra venner, familie og lokale ølentusiaster overtok de konkursboet etter et bryggeri og stablet på beina sin egen virksomhet.

Magre år

– Vi satset omtrent det vi hadde av sparepenger, tok deltidsjobber og levde på et absolutt minimum. I ettertid kan jeg jo se at det er litt skummelt, men så var og er vi unge. Vi hadde veldig troen på ølet vårt. Folk rundt oss har heiet og hjulpet til i tyngre perioder, forteller Solheim.

Mens alle andre stenger, åpner de sitt første utsalg

– Når kom den gode magefølelsen?

– I januar da vi etter fire - fem år endelig klarte å ta ut mer enn 12.000 kroner hver i månedslønn til å betale hus og mat, samtidig som vi fikk produksjon og distribusjon til å gå enklere og arbeidsdagene lignet mer på normal norsk arbeidstid!

– Hvordan var årene med så lav lønn?

– Tidvis tunge. Alle andre har bil og hus, og man setter sånt på vent. Vi tjente så vidt penger, men samtidig fikk vi holde på med noe av det vi liker best, svarer han.

Mange om beinet

Monkey Brew er det mestselgende merket hos ølspesialisten Gulating på Byhaven. Det forteller kjøpmann Tommy Holen Helland.

– Jeg synes det de har gjort er fantastisk. I Trondheim er det mange bryggeriet om beinet. Monkey Brew holder høy kvalitet samtidig som det er litt spenstig, sier Helland.

I pubbransjen

De tre brygge-gründerne eier til sammen en tredjedel av Habitat, som ligger like ved Byhaven. Styrelederen er brygger Bjarke Vang. Stine Bjørkås er en av driverne og eierne bak spise- og skjenkestedet.

Stine og Elise tar over bar i sentrum: – Vi har lagt inn masse svette og tårer. Vi satser med hele oss selv

– Veldig mange kommer hit for Monkey Brew. De prioriterer å selge øl til oss, forteller hun.

Habitat (som på papiret heter Digs Public AS) gjenåpnet 30. april i samarbeid med Monkey Brew, med ny eierstruktur og nytt konsept. Driverne har prøvd å skape en rolig oase i byen.

Sprengt kapasitet

Monkey Brew AS solgte for 4,7 millioner kroner i fjor, men etter alkoholavgiften ble driftsinntektene «bare» 3,3 millioner. Driftsresultatet ble 88.000 kroner i minus. 2020 har ifølge Jorg Solheim gått veldig bra så langt.

– Vi hadde planer om å vokse inn i bryggeriet i løpet av fem år, men sprengte kapasiteten på under ett. Nå som vi kan ta ut ordentliglønn og få det til å gå rundt, skal vi være kjempefornøyde, konstaterer han.

Artikkeltags