Tror tre nye direkteruter skal hjelpe på «trøndermangelen»

FLERE HENDER I ARBEID: De nye direkterutene er bra for trøndersk næringsliv, mener NHOs Anna Ceceslie Brustad Moe. Hun og lufthavnsjefen anser smitterisikoen for lav. Landene det flys til er i likhet med Norge merket gule. Foto: Moment Studio / Wizz Air

FLERE HENDER I ARBEID: De nye direkterutene er bra for trøndersk næringsliv, mener NHOs Anna Ceceslie Brustad Moe. Hun og lufthavnsjefen anser smitterisikoen for lav. Landene det flys til er i likhet med Norge merket gule. Foto: Moment Studio / Wizz Air

– Vi vet det er for lite arbeidskraft. Det er for lite trøndere i forhold til behovet, sier Anna Ceselie Brustad Moe i NHO om de nye flyrutene.

DEL

VÆRNES (Nidaros): Tre internasjonale helårsruter, hver med to ukentlige avganger, blir satt opp på Værnes.

Wizz Air starter opp ruter direkte til både Riga, Tallinn og Vilnius fra midten av oktober.

Advarer

NHO Trøndelags seniorrådgiver Anna Ceselie Brustad Moe mener nye ruter er et friskhetstegn og en god måte å få mer arbeidskraft til regionen.

– Vi mangler særlig fagarbeidere i Trøndelag. Dette vil gi en del bedrifter mindre grå hår, sier hun til Nidaros.

Hva vil nye ruter bety for smittespredningen?

– Flyselskapene vurderer faren hele tiden. Mitt inntrykk er at det går veldig bra, sier Moe.

Både Norge, Estland, Latvia og Litauen er alle merket gule i Folkehelseinstituttets oversikt. Regjeringens råd er fortsatt å unngå alle ikke-nødvendige reiser til utlandet.

Flaskehals

Moe forteller om krisestemning og 700 manglende arbeidstakere innen grøntsektor og landbruk.

– 95 prosent av flytrafikken fra Værnes forsvant i vår. I sommer kom vi opp i 50 prosent, sier hun.

Moe kaller manglende tilgang på kvalifisert arbeidskraft en av de største hindringene for vekst i trønderske bedrifter.

– En god nyhet

Wizz Air, som skal operere de tre nye rutene, vil hovedsakelig fly Airbus 320 med 180 seter. I dag har selskapet avganger også til Gdansk og Krakow fra Trondheim.

– Det er en god nyhet at Wizz Air ønsker å satse på nye flyruter fra Værnes til de baltiske hovedstedene, sier lufthavndirektør Marit Helene Stigen gjennom en pressemelding fra NHO.

Det er krevende tider for hele luftfartsbransjen og dette flytilbudet vil være et viktig bidrag for utvikling i regionen, legger hun til.

Ifølge pressemeldingen følger Avinor helsemyndighetenes råd og retningslinjer.

Grunnet økt smitteimport til Norge og økende Covid-19-smitte i mange land, ble alle grønne land merket gule i midten av august.

Det er ikke karanteneplikt for gule land, men alle unødvendige reiser til utlandet bør ifølge en melding fra regjeringen unngås.

Artikkeltags