(Nettavisen): Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) møtte fredag morgen representanter fra de to sjømatorganisasjonene Sjømat Norge og Sjømatbedriftene. Opprinnelig skulle de to ministerne møte de fem største oppdrettsselskapene, men de takket nei. De mener regjeringen prøver å splitte næringen.

Like før Vedum møtte pressen sendte Finansdepartementet ut en pressemelding.

Regjeringen vurderer å opprette et uavhengig organ for å fastsette normpriser som grunnlag for skatten.

– Vi kommer til å innføre grunnrenteskatt fra 1. januar. Sånn blir det, sa Vedum på pressekonferansen.

Finansministeren sier videre at det er mange av selskapene som har hele verdikjeden internt i sine systemer. Diskusjonen har derfor handlet om normpris.

– Der har vi sagt, og luftet for de to interesseorganisasjonene, er at vi vil ha et uavhengig normprisråd som gjør at det blir trygghet, ro, og enighet om prisen.

I pressemeldingen sier regjeringen at det aldri har vært deres intensjon at all laks skal verdsettes til én pris.

– Det har hele tiden vært klart at prisen må være reell og gjenspeile en uavhengig markedspris. For at grunnrenteskatten skal virke etter hensikten må den gjelde overskuddet i bransjen. En normpris må ta hensyn til kvalitetsforskjeller og størrelser på fisken. Det har aldri vært regjeringens intensjon at all laks skal verdsettes til én pris, slik enkelte aktører har forsøkt å fremstille det i debatten den siste tiden, sier Vedum i pressemeldingen.

I utvalget fra Havbruksskatteutvalget drøftes det flere metoder for å finne frem til en uavhengig markedspris. Blant disse nevnes normprisråd som et mulig alternativ.

– Vi fikk et konkret innspill i dag som vil fjerne noe av usikkerheten, sier styreleder i Sjømat Norge, Paul Birger Torgnes.

Les også

Ringer i sjøen eller profittmaskin for de få? Nå utkjempes kampen om sannheten i lakseindustrien

Flere arbeidsplasser

Skjæran legger til at det i forslaget som legges fram for Stortinget vil vi sørge for en beskatning som bygger opp under målene i Hurdalsplattformen om flere arbeidsplasser, større verdiskaping og økte eksportinntekter fra havbruksnæringen.

– Det blir grunnrenteskatt (...) For regjeringen har det vært viktig at vertskommunene skal komme bedre ut enn i dag, og at bunnfradraget er av en slik størrelse at det i hovedsak er de største aktørene som betaler grunnrenteskatt, sier han.

Vedum sier videre at målet er å finne markedsprisen på laksen, og at det flere måter å gjøre det på.

– Vi har gode erfaringer med et normprisråd for petroleumsskatten. Det er blant alternativene vi ser på, og et alternativ som jeg ønsket å diskutere med næringsaktørene i møtet i dag. Jeg vil igjen understreke at det ikke vil være grunnrenteskatt på foredling, fortsetter Vedum.

Før møtet falt lakseaksjene på Oslo Børs. John Fredriksens Mowi falt 2,79 prosent. Witzøe-familiens Salmar falt 3,38 prosent.

Arne Møgsters Lerøy falt tre prosent, men har etter pressemeldingen snudd opp til positivt terreng og stiger om lag en prosent.

Oppdretterne møter ikke opp

– Jeg synes det er dumt og overraskende at selskapene ikke ønsker møtet og heller sender noen som gjør lobbyjobben for dem, sa Vedum til NTB torsdag.

Torsdag ettermiddag bekreftet administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, overfor E24 at de fem oppdrettsselskapene ikke vil møte finansministeren og fiskeriministeren fredag som planlagt.

Der var det ventet at regjeringens beslutning om å innføre grunnrenteskatt på sjømatnæringen ville bli et hett tema.

– Vi står sammen

Salmar-grunnlegger Gustav Witzøe var blant de største aktørene som var invitert til møtet. Laksemilliardæren vil ikke stille, det gjør ingen representanter for de fem største lakseselskapene.

– Nei, for på nytt føler vi at den politiske ledelsen her i Oslo prøver å splitte næringen. De inviterer de store aktørene til Oslo, men i norsk oppdrettsnæring er vi sammen, store som små. Vi ønsker at det er våre næringsorganisasjoner som representerer oss på disse møtene, sa han under Debatten på NRK.

– Så er det hyggelig at også omsider at fiskeriministeren og finansministeren inviterer. Vi har spurt og spurt flere ganger, uten å få noe svar på å komme i en dialog om hvordan vi skal utvikle norsk oppdrettsnæring og lokalsamfunn fremover, hevdet Witzøe.

Han er oppgitt over at regjeringen vil innføre en grunnrenteskatt på 40 prosent før næringen får vite prinsippene for grunnrente.

– Gi oss tid, så skal vi bidra mer, men også sammen finne et skatteproveny som er bærekraftig, var den klare sluttappellen overfor finansministeren.

Witzøe ville ikke stille opp i den påfølgende politiske debatten med blant annet Vedum.