(Nidaros)

Forbrukertilsynet har varslet vedtak mot tre strømselskaper som hevder seg billigst på markedet, skriver E24 som gjengir en pressemelding fra Forbrukertilsynet.

De tre selskapene som har fått varsel er Nordlysenergi AS, Agva Kraft og det nyoppstartede selskapet Motkraft AS.

Sistnevnte er det de tidligere NTNU-studentene Anders Rodem og Bjørn Spieler som har startet opp.

I tilsynet varsles det om tvangsmulkt på én million kroner til selskapet, samt et lovbruddsgebyr på 300.000 kroner for brudd på markedsføringsloven.

– Vi startet opp Motkraft som er Norges første og eneste nonprofit-strømselskap, som skal ta rotta på bransjen. Besparelsene folk kan gjøre er såpass betydelige at det utgjør mye for privatøkonomien til folk flest, fortalte Spieler da NT24 møtte duoen i deres lille glasskontor i Digs-bygget i starten av desember.

LES OGSÅ: Bjørn (25) og Anders (22) jobber over 80 timer i uka for å snu bransjen på hodet

Da hadde de jobbet med konseptet siden mars. Oppstarten var i høst.

– Overraskende

På nettsiden deres markedsføres strømavtalen deres nå med «Billigst på sikt», og det er blant annet det som gjør at Forbrukertilsynet har sendt varsel.

«Å hevde at man er billigst er et sterkt salgsargument. Dersom det ikke er riktig, er det villedende og et brudd på markedsføringsloven», skriver tilsynsdirektør Trond Rønningen i meldingen, ifølge E24.

Daglig leder, Bjørn Spieler i Motkraft, sier til Nidaros at de mottok varselet tirsdag kveld denne uken, men at de ikke hadde hørt noe fra Forbrukertilsynet i forkant.

– Varselet er veldig overraskende. Det er jo ikke sånne som oss de skal ta. Vi har startet opp dette selskapet i protest og er ikke ute etter å tjene penger på forbrukerne. Vi er et «non-profit»-selskap. Det er overraskende at de bruker tid på sånne som oss, sier han til Nidaros.

– Dette er som om Robin Hood skulle bli tatt for å gå på rødt lys.

– Står bak det

På spørsmål rundt det Forbrukertilsynet mener kan være brudd på markedsføringsloven, viser Spieler til en markedsrapport fra konsulentselskapet Thema Consulting.

– De reagerer på at dere reklamerer med «Billigst på sikt», vil dere gjøre endringer?

– Det står vi bak og det kan vi dokumentere. Hadde de kontaktet oss, ville de fått markedsrapporten, sier Spieler.

Motkraft har fått frist til 14. januar for å komme med merknader og dokumentasjon til Forbrukertilsynet.

– Vi har så vidt rukket å se på saken, så vi vet ikke enda hvordan vi svarer. Vi er ikke enig i påstandene de kommer med, og mener hele forbrukermyndigheten har sviktet.

Har trappet opp

Forbrukertilsynet skriver i pressemeldingen at de har trappet opp tilsynet med strømmarkedet, og viser til at loven stiller strenge krav til næringsdrivende som bruker påstander om at de er billigst i sin markedsføring.

I varslet heter det at Forbrukertilsynet først 16. april i år sendte brev til fem strømselskaper om at bruk av billigstpåstander reiser særlige spørsmål etter markedsføringslovens regler. Motkraft var ikke mottaker av brevet den gangen.